Volledig scherm
Als het aan Denk ligt, mag Palestina volgend jaar meedoen aan het Eurovisie Songfestival. © ANP

Denk: ‘Laat Palestina meedoen aan het Eurovisie Songfestival’

Als het aan de Denk-fractie in de Rotterdamse gemeenteraad ligt, mag Palestina volgend jaar meedoen aan het Eurovisie Songfestival. 

De migrantenpartij wil via schriftelijke vragen te weten komen of het stadsbestuur bereid is een lobby te beginnen om deelname van Palestina mogelijk te maken. Aan het liedjesfestijn nemen ook niet-Europese landen deel, zoals Israël en Australië. Voorwaarde is dat de nationale omroep actief lid is van de EBU, de European Broadcasting Union. De Palestijnen dienden in 2007 al een aanvraag in om te mogen deelnemen. Die werd toen afgewezen door het EBU-bestuur en dus mag het land niet meedoen. 

Vredesproces

Denk ziet de organisatie van het Eurovisie Songfestival als een uitgelezen kans voor Rotterdam om het vredesproces tussen Israëli’s en Palestijnen te bespoedigen. Het conflict tussen beiden gaat al terug tot 1948, toen de staat Israël werd uitgeroepen. ‘Het is nu het ideale moment om, in het kader van verbinding en wederzijdse acceptatie, Palestina te betrekken bij het ESF’, stelt de partij. Mocht Palestina voor het begin van het liedjesfestijn nog geen EBU-lid zijn, dan moet Rotterdam wat Denk betreft het land uitnodigen als gastland.

De vragen van Denk komen drie maanden nadat de gemeenteraad een motie van PVV’er Maurice Meeuwissen wegstemde. Hij wilde een inreisverbod voor Madonna op de finaledag van het Eurovisie Songfestival. Aanleiding daarvoor was een actie van de Amerikaanse popdiva tijdens de laatste editie in Tel Aviv. Zij kwam toen met een Palestijnse vlag, ‘symbool van de omverwerping van de staat Israël’, op het podium. Madonna, wier aanwezigheid in Rotterdam volgens Meeuwissen antisemitisme zou kunnen aanwakkeren, heeft overigens laten weten de 2020-editie van het festijn aan zich voorbij te laten gaan.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Wat is volgens jou de beste plek voor de fanzone?

Wat is volgens jou de beste plek voor de fanzone?

  • Binnenrotte (42%)
  • Schouwburgplein (19%)
  • Willemsplein (5%)
  • Parkkade (6%)
  • Stationsplein (5%)
  • Kralingse Bos (23%)
3508 stemmen