Volledig scherm
© CLEVER°FRANKE

Dit is ’m: het kleurrijke logo van het songfestival in Rotterdam

PollWen er maar aan, want dit logo van het Eurovisie Songfestival duikt volgend jaar overal op in Rotterdam. Op trams, watertaxi’s, in abri’s, maar ook op T-shirts en tassen. Mét de slogan Open Up, die de organisatie al eerder prijsgaf, is het beeldmerk straks niet uit de stad weg te denken.

Zo kleurrijk als het Eurovisie Songfestival is, zo bont is ook het logo. Een palet aan tinten die de vlaggen van de deelnemende landen vertegenwoordigen. Daar zit een idee achter: het is vanuit het hart opgebouwd, waarbij de vroegste muzikale participanten – Nederland in 1956 vooróp – de basis vormen. ,,Want het toeval wil dat het eerste Eurovisie Songfestival destijds door Nederland werd geopend’’, aldus uitvoerend producent Sietse Bakker.

Hij is in zijn nopjes met het werk van ontwerpbureau CLEVER°FRANKE, dat met deze dartbordachtige creatie – een soort ronde Mondriaan – op de proppen kwam. ,,Dit beeldmerk ademt de belangrijkste kenmerken van Dutch Design: minimalistisch, experimenteel en innovatief. Het vertelt een verhaal, maar is ook kleurrijk, feestelijk, en niet onbelangrijk: breed toepasbaar’’, luidt zijn visie.

Geschiedenis

Het logo vertelt ook het verhaal van het bekende liedjesfestijn in een notendop. ,,Het Eurovisie Songfestival is tien jaar na de Tweede Wereldoorlog ontstaan om Europa dichter bij elkaar te brengen met behulp van muziek’’, zo luidt de toelichting. ,,In de afgelopen decennia heeft de competitie zich altijd opengesteld voor nieuwe landen, nieuw talent en nieuwe technologie. Om die boodschap kracht bij te zetten, is een vignet ontwikkeld dat de geschiedenis van het songfestival op een eigentijdse manier viert.’’

Quote

Het Eurovisie Songfesti­val is tien jaar na de Tweede Wereldoor­log ontstaan om Europa dichter bij elkaar te brengen met behulp van muziek

Het Eurovisie Songfestival 2020 vindt plaats in Ahoy Rotterdam. De halve finales worden gehouden op dinsdag 12 mei en donderdag 14 mei, de finale op zaterdag 16 mei, live vanuit Ahoy. De kaartverkoop start naar verwachting voor de feestdagen.

Poll

Wat vindt u van het kleurrijke logo van het Songfestival?

Wat vindt u van het kleurrijke logo van het Songfestival?

  • Blits, gers, oogverblindend (57%)
  • Lijkt wel een dartbord! Als Barney het maar niet ziet (25%)
  • Had ik zelf ook kunnen knutselen op een regenachtige middag (18%)
5662 stemmen
Volledig scherm
Het ‘muzikale dartbord’ van het Eurovisie Songfestival. © CLEVER°FRANKE
Volledig scherm
Ook de watertaxi’s worden voorzien van het logo. © CLEVER°FRANKE
Volledig scherm
Voor wie er geen genoeg van kan krijgen: er zijn ook T-shirts. © CLEVER°FRANKE

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam