Het aftellen is begonnen: nog 100 dagen tot finale van songfestival

Het grote aftellen is begonnen. Vandaag is het nog exact 100 dagen tot de grande finale van het Eurovisie Songfestival op 16 mei. Het wordt in Rotterdam grootscheeps aangekondigd op Ahoy en het KPN-gebouw, pal naast de Erasmusbrug. ,,Nog 100 dagen, oftewel 2400 uur, oftewel 144.000 minuten en dan zeggen we Hello Europe! tegen miljoenen mensen’’, vertelt Ahoy-directeur Jolanda Jansen.

De voorbereidingen van dit ultieme liedjesfestijn zijn al in volle gang. Rotterdam wordt klaargestoomd voor een invasie van festivalgangers, die uit alle windstreken in de stad zullen neerstrijken. Op de Binnenrotte komt het Eurovision Village, waar in mei dagelijks 10 à 15.000 fans een feestelijk programma krijgen voorgeschoteld, honderden vrijwilligers staan klaar om het publiek in de watten te leggen, de Maassilo is de plek waar de afterparty's worden gehouden.

Vorige week al ontving burgemeester Aboutaleb de ‘festivalsleutel’ van Tel Aviv, waarmee de Maasstad officieel gaststad is van dit muzikale spektakelstuk, dat naar schatting 200 miljoen tv-kijkers trekt. ,,Hiermee is het Eurovisie Songfestivalseizoen officieel afgetrapt. Wij kijken enorm uit naar dit once in a lifetime event’’, aldus Jansen.

Ook Ahoy telt af! Nog 100 dagen tot de finale.
Volledig scherm
Ook Ahoy telt af! Nog 100 dagen tot de finale. © Ahoy

Hofleverancier

Vooral in Rotterdam neemt de festivalkoorts. Zo kreeg Rotterdam Festivals  260 plannen en ideetjes toegestuurd van clubs, verenigingen en straatgroepen om een eigen feestje te houden, variërend van lokale talentenjachten tot festivals als Afri Opens Up! in de Afrikaanderwijk. Rotterdam was ook hofleverancier van voorzetjes voor de 41 zogenoemde postcard-video's, ofwel filmpjes die tussen de optredens in de halve finales én de finale worden getoond.

De toezegging van ‘songfestival-wethouder’ Kasmi (D66, toerisme) dat ook Rotterdamse minima de negen shows in Ahoy moeten kunnen bijwonen, werd nagekomen. Voor het eerst in de historie van het songfestival krijgt een groep mensen met een smalle beurs gratis toegang tot het programma: drieduizend mensen vielen met hun neus in de boter, en mogen samen met een vriend of familielid voor nop naar binnen.

Laurencekerk

De Laurenskerk in Rotterdam wordt op 10 mei voor één dag omgedoopt tot de Duncan Laurencekerk. Daar zullen die dag koren en solisten liedjes uit het rijke Eurovisie-verleden met een religieus sausje overgieten, zoals Waterloo van Abba op z’n Gregoriaans en een gospelversie van Slow Down van Douwe Bob. ,,En natuurlijk mogen we allemaal meezingen’’, luidt de aanbeveling. ,,Voor iedereen die gelooft, anders gelooft of niet gelooft.’’ 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam