Volledig scherm
Een internationale trein op Rotterdam centraal station. © ANP

‘Met songfestival komt trein naar Rotterdam die we in Nederland nooit eerder zagen’

Met het Eurovisiesongfestival wil spoorbeheerder ProRail een internationale trein naar Rotterdam halen die we ‘in Nederland nooit eerder zagen’. Het evenement moet een testmoment worden om de verbinding tussen Rotterdam en buitenlandse steden te verbeteren. 

Het songfestival biedt daar een uitgelezen mogelijkheid voor, volgens de spoorbeheerder. ,,Mensen uit heel Europa komen naar Rotterdam en het songfestival spreekt tot de verbeelding’’, zegt Andy Wiemer, woordvoerder van ProRail. 

Quote

De trein kan uit Italië of Zweden komen

Andy Wiemer, ProRail

Het plan is om met het songfestival in ieder geval één internationale trein naar Rotterdam te laten komen. ,,Die kan uit bijvoorbeeld Italië of Zweden komen. Het gaat om een trein die Rotterdam op dit moment nog niet aandoet’’, zegt Wiemer. Snelle internationale treinen uit Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk vallen dus af. Die rijden Rotterdam al regelmatig binnen. 

,,Je loopt tegen allerlei obstakels aan als je een trein vanuit het buitenland naar Nederland wilt laten komt’’, zegt Wiemer. Welke obstakels dat zijn en hoe die omzeild kunnen worden, wil ProRail nu testen. 

Ook hoopt de Nederlandse spoorbeheerder dat de hele Europese spoorsector wil meedenken over mogelijke oplossingen. Als de test succesvol blijkt, kunnen de uitkomsten worden toegepast bij andere internationale evenementen als de Formule 1 of het EK2020. 

‘Kom met de trein’

Het doel van het testmoment is om zoveel mogelijk mensen met de trein te laten reizen binnen Europa. ,,Zo kunnen we wat van het vliegen afsnoepen’’, zegt Wiemer. 

Daarnaast grijpt staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur) het songfestival aan om internationale reizigers op te roepen om met de trein naar Rotterdam te komen. ,,Fans van het songfestival die uit Parijs komen, staan straks binnen drie uur in het centrum van Rotterdam. Zo’n comfortabele, snelle verbinding willen we natuurlijk naar veel meer steden in de landen om ons heen’’, zegt de staatssecretaris. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Wat is volgens jou de beste plek voor de fanzone?

Wat is volgens jou de beste plek voor de fanzone?

  • Binnenrotte (41%)
  • Schouwburgplein (20%)
  • Willemsplein (5%)
  • Parkkade (6%)
  • Stationsplein (5%)
  • Kralingse Bos (23%)
3500 stemmen