Volledig scherm
,,We doen een strik om de meevallers en bestemmen dat geld voor het songfestival’’, aldus wethouder Arjan van Gils (Financiën) gisteren. © ANP/ADR beeldbewerking

Miljoenen beschikbaar voor het songfestival, maar de afrekening komt volgend jaar nog wel

Miljoenen uit de hoge hoed toveren voor het songfestival, kan dat zomaar? Ja, maar de afrekening komt volgend jaar. 

Het gebeurt niet vaak, op stel en sprong meer dan 10 miljoen euro in de toch al krappe Rotterdamse begroting vinden. Maar het lukte: ,,We doen een strik om de meevallers en bestemmen dat geld voor het songfestival’’, aldus wethouder Arjan van Gils (Financiën) gisteren. Maar eigenlijk mogen het geen meevallers heten, verbeterde hij zichzelf snel. Het is geld voor projecten die wel al ingepland stonden, maar nóg niet zijn uitgevoerd. Op huishoudniveau: je hebt geld opzij gezet voor een nieuwe keuken, maar omdat je nog geen aannemer hebt kunnen vinden, stel je de verbouwing uit tot volgend jaar. De euro’s staan dus nog op je rekening, maar later zul je die nodig hebben.

Quote

We doen een strik om de meevallers en bestemmen dat geld voor het songfesti­val

Armste postcode

In totaal kost het songfestival in Ahoy de gemeente 15,5 miljoen euro. De provincie Zuid-Holland betaalt 1 miljoen mee, 3 miljoen komt uit het gemeentelijke evenementenfonds en het budget voor cultuur. Daarmee was nog een financieel gat van 11,5 miljoen euro over dat gevuld moest worden. Een voorbeeld van geld dat niet is uitgegeven dit jaar, is de 1,6 miljoen euro voor de aanpak van de buitenruimte in Oud-Crooswijk, de armste postcode van Nederland. Het goedgekeurde plan ligt er, alleen is er nog geen spade de grond ingegaan. Ander voorbeeld: voor automatisering op de afdeling Werk en Inkomen zit 1,4 miljoen euro in een potje. Maar omdat de planning achterloopt, is dat geld nog niet uitgegeven.

Pijn

Quote

We hadden geen zin om nu een enorme bezuini­gings­slag te maken

Wordt de financiële pijn voor het songfestival op deze manier uitgesteld? Ja, antwoordt Van Gils. ,,Dat kán het geval zijn. Maar we hadden geen zin om nu een enorme bezuinigingsslag te maken. Niemand wilde een deel van zijn budget inleveren.’’ Pas bij de voorjaarsnota van 2020 zullen Rotterdammers echt weten waar de miljoenen voor het songfestival vandaan komen. Van Gils zet dan opnieuw alle in- en uitgaven op een rijtje en zoekt naar het geld om het afgesproken, maar uitgestelde beleid te betalen. Het kan dat de gemeente meer inkomsten heeft dan gedacht, en er dus volop potjes zijn om die 11,5 miljoen te compenseren. Maar zeker is dat niet, geeft Van Gils toe.

Staan er dus bezuinigingen in de voorjaarsnota, dan zijn die direct te herleiden naar de miljoenen die het liedjesfestijn mogelijk hebben gemaakt. Een risico dat Van Gils geoorloofd vindt. ,,Het songfestival is een feest voor ons allemaal.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Wat is volgens jou de beste plek voor de fanzone?

Wat is volgens jou de beste plek voor de fanzone?

  • Binnenrotte (41%)
  • Schouwburgplein (20%)
  • Willemsplein (5%)
  • Parkkade (6%)
  • Stationsplein (5%)
  • Kralingse Bos (23%)
3524 stemmen