Volledig scherm
De Erasmusbrug werd verlicht na de bekendmaking van het thema Open Up. © ANP

Songfestivalthema ‘Open Up’ klinkt gastvrij, maar de hotelprijzen zijn dat allerminst

Sietse Bakker, uitvoerend producent Songfestival 2020, is vanavond aangeschoven bij het programma Opgelicht?! Daar werd aandacht besteed aan de bizarre prijzen voor overnachtingen in Rotterdam tijdens het Eurovisie Songfestival. Zowel in hotels als via het platform Airbnb worden hoge prijzen gerekend. 

Het programma liet enkele hotels zien die prijsstijgingen van honderden procenten hanteren tijdens de finaleweek van het evenement. Zo vraag het ART hotel in april 526 euro voor een standaard tweepersoonskamer, maar betaal je 11 tot en met 17 mei maar liefst 3654 euro. A Small Hotel op de Witte de Withstraat in het centrum van de stad maakt het wel heel bont: waar je gewoonlijk 546 euro betaalt voor een weekje overnachten, betaal je in mei 11.762 euro. Dat is een prijsstijging van meer dan 2000 procent. Ook bivakkeren in een hostel met anderen op de slaapzaal is flink aan de prijs.

Airbnb

Op Airbnb worden veel accommodaties verhuurd door particulieren. De programmamakers klopten aan bij een appartementencomplex aan de Schiekade, waar een huis voor 1000 euro per nacht wordt verhuurd. De bewoners weten echter van niets. ,,De foto is gejat van Funda en het vermoeden bestaat dat er een oplichter achter het verhuren van deze woning zit’’, luidt de uitleg. Er wordt gewaarschuwd voor oplichters die hun slachtoffers ervan overtuigen om buiten boekingssite Airbnb om te betalen. Dan vervallen alle garanties.

Wethouder Said Kasmi (D66, Toerisme) laat weten niet blij te zijn met de opgejaagde prijzen. ,,We zijn een gastvrije stad. Ik zou adviseren goed te kijken naar de prijzen en ze te vergelijken. Er zijn voldoende kamers tegen redelijke tarieven.’’ Hij roept hoteliers de prijzen voor overnachtingen binnen de perken te houden.

Lagere prijzen

Sietse Bakker ziet het positief in: ,,Geen paniek. Er komen meer kamers beschikbaar tegen lagere prijzen. Houd de kanalen goed in de gaten.’’

Quote

Geen paniek. Er komen meer kamers beschik­baar tegen lagere prijzen.

De kaartjes voor het Songfestival gaan donderdag in de verkoop. Om woekerprijzen te voorkomen is ervoor gezorgd dat alle tickets gepersonaliseerd moeten worden. Er wordt aangeraden om alleen via de site van het Songfestival of Ticketswap kaarten te kopen. ,,Ik word er ongelooflijk boos van als ik zie dat er overal al kaarten worden verkocht. Koop alleen via deze sites’’, aldus Bakker.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam