Volledig scherm
Enthousiast publiek tijdens het Eurovisie Songfestival 2018. © Eurovision Song Contest

Twitteraars gaan los over eisenlijst voor vrijwilligers songfestival: ‘Moderne slavernij’

Een oproep voor vrijwilligers voor het Eurovisie Songfestival kan op veel kritiek rekenen op sociale media. Mensen reageren massaal, maar allerminst positief. Het eisenpakket voor de aankomende vrijwilligers is groot. Er wordt onder meer fulltime beschikbaarheid verwacht tussen 1 en 18 mei 2020. Op een vergoeding voor de reis- en verblijfskosten hoeven vrijwilligers niet te rekenen. 

De organisatie zoekt vrijwilligers die de deelnemende delegaties tijdens hun verblijf in Rotterdam begeleiden. De eisen zijn onder meer: proactiviteit, naast Nederlands ook Engels en het liefst nóg een taal spreken, fulltime beschikbaarheid voor 2,5 week. Maar wat de Twitteraars vooral verbaast is dat er geen vergoeding is voor de reis- en verblijfskosten. De vrijwilliger wordt geacht zelf de reiskosten van en naar Rotterdam te betalen of zelf een verblijfplaats te regelen (en te betalen). 

‘Wel een miljoenenbudget en één van de belangrijkste dingen moeten gratis door vrijwilligers gedaan worden. Organisatie, schaam je’, schrijft een twitteraar. ‘Moderne slavernij waar weinig muziek inzit’, sneert een ander.

Animo

,,Het is heel gebruikelijk dat een groot evenement als het Eurovisie Songfestival gebruik maakt van vrijwilligers’’, zei een woordvoerder van NPO eerder hierover. ,,Bij de Olympische Spelen in Tokio werd gebruikgemaakt van 80.000 vrijwilligers. Het is een unieke ervaring waar fans voor in de rij staan.’’ Het afgelopen etmaal was er al veel animo voor de oproep, al worden er door de NPO nog geen concrete aantallen genoemd.

Er worden ongeveer honderd vrijwilligers gezocht om de delegaties te begeleiden. Andere vrijwilligers worden in een later stadium gezocht in samenwerking met de gemeente.

Wat vinden Rotterdammers van het thema van het Songfestival? Bekijk hieronder de video.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam