Volledig scherm
Wesley Sneijder © ANP

Hoe mooi is het als Wesley Sneijder afreist naar Robinson-eiland?

expeditie jansenWie wint welke proef, lijdt het meeste honger of smeedt de gemeenste plannetjes om anderen weg te stemmen? Verslaggever Dennis Jansen keek in de rubriek Expeditie Jansen wekelijks terug op Expeditie Robinson. Op de dag van de finale is het tijd voor een vooruitblik: wie moeten er volgend jaar meedoen?

Wesley Sneijder

Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie

Natuurlijk, Wesley Sneijder wil nog blijven voetballen. En natuurlijk hoopt heel Utrecht op de terugkeer van hun held. Nog een half jaar en dan verlaat onze recordinternational de woestijn van Qatar waar hij nu nog voor Al-Gharafa speelt. Natuurlijk, logisch allemaal, want als je fit genoeg bent en je wilt nog voetballen, moet je vooral doorgaan. Terug kun je over een paar jaar namelijk niet meer? 

Maar stel, stel nu, stel nu echt… dat-ie stopt. Hoe mooi zou het dan zijn dat Wesley Sneijder afreist naar het eiland van Robinson? Een man van de wereld die voetbalde en leefde in Amsterdam, Madrid, Milaan, Istanboel, Nice en nu Qatar. ‘Het postuur van een sleutelhangertje maar voor de duvel nog niet bang’, schreef Hugo Borst dit jaar. Het schoffie van wel eer dat groepsprocessen meemaakte, sikkeneurige trainers, woedende supporters, teleurgestelde ploeggenoten, hij die weet wat winnen én verliezen is.

Sorry FC Utrecht, maar laat Wesley dan later aansluiten in de voorbereiding. Kilo’s eraf trainen hoeft niet meer.

Dotan

Volledig scherm
Dotan © ANP Kippa

Welke (oud-)kandidaat je ook spreekt, allemaal zeggen ze het: Expeditie Robinson, dat is echt. Zelf vraag ik het me nog steeds wel eens af: is die tros bananen daar echt niet neergelegd? Ja hoor, Nienke en Loiza zijn aan het smoezen warempel, daar staat meteen een camera bij? En die kokosnoten? Die ruzie tussen Corry King en I am Aisha? Wat hadden we het lekker op beeld. 

Dotan dus. Wie? Ja, Dotan. Moet ik zijn verhaal nog vertellen? De Volkskrant kwam met de scoop dat de zanger zich bediende van nepaccounts op social media. Hij kwam met een excuus , maar daarna bleef het maanden stil. Expeditie Robinson is dé ideale plek om te rehabiliteren. De makers moeten hem wel op het hart drukken (in de media) te zwijgen tot hij op het vliegtuig stapt. Dan hoeft niemand bang te zijn dat hij snel de expeditie verlaat: geen kandidaat zal hem in de eerste week wegstemmen. Ze zullen, net als ik, razend benieuwd zijn naar zijn verhaal.

Ria Bremer

Volledig scherm
Ria Bremer © ANP Kippa

We hebben ooit Bartho Braat gehad, en Jaap Jongbloed, en Henk Poort. En dit seizoen charmeerden Corry Konings en Johnny Kraaijkamp volop. Met elkaar ook, op duivelseiland. Ik dacht zelfs heel even nog aan een romance tussen die twee op dat bamboebedje. Kandidaten op leeftijd, ze doen eigenlijk altijd voor spek en bonen mee en niet voor de overwinning. Daarom pleit ik voor Ria Bremer, die meteen het leeftijdsrecord verbreekt. Tachtig wordt ze volgend jaar – wie geeft haar dat? - op 4 juli, dat is meestal midden in de Expeditie. Die leeftijd, ik geloofde het niet (heb het echt opgezocht!).

Ik sprak haar dit jaar vanwege het intrigerende programma Hoe bevalt Nederland 2.0. Haar stem klonk alsof Stuif ’s in net was begonnen. Wat me nog meer opviel: de gedrevenheid voor haar vak (televisie maken) en geweldige vertelkunst. Alleen voor dat laatste zou ik Expeditie Robinson weer opzetten.

Boef

Volledig scherm
Rapper Boef © Eigen foto

Een rapper, alweer? Ja, natúúrlijk een rapper, al is het alleen al voor mijn puberkinderen die de ganse dag die muziek draaien (draaien? Muziek draaien? Zegt iemand dat nog?). Een junior leerde me dat osso huis is in raptaal. 

Maar nu even serieus: rappers en Robinson, dat zijn huwelijken waarin het fikt en vlamt, maar nooit saai is. Door de jaren heen haakten velen vroeg af op het eiland, zoals Lil’ Kleine (vorig jaar) en daarvoor Lange Frans, Ronnie Flex en Willie Wartaal, maar altijd gebeurde er wel iets. Robinson heeft rapreputatie hoor, met ook Negativ, Sef, Vjeze Fur en wat dacht je van Dio en Mr. Polska? Dat waren mijn favorieten. Aandoenlijk, met een verhaal, een grote gunfactor. Dio die voor de grootste stunt zorgde door oud-wielrenner Thomas Dekker te ‘naaien’. Een heel peloton wielrenners stond op de banken. 

En daarom, daarom kijk ik zo uit naar Sofiane Boussaadia, alias Boef. Naar zijn verhaal, naar zijn skilss en natuurlijk zijn streken.

Geer & Goor

Volledig scherm
Goor & Geer © AD

Linda de Mol, Martijn Krabbé, Yolanthe, André van Duin, Matthijs van Nieuwkerk, Jeroen Pauw, Paul Witteman, Paul de Leeuw. Helaas, de A-categorie van de Nederlandse televisie is niet haalbaar voor Expeditie Robinson. En Geer & Goor dan? Kleine kans dat deze ‘valse televisiezusjes’ gestrikt kunnen worden voor een retourtje Filipijnen. Gerard Joling heeft elke zomer tig braderieën waar hij moet zingen. Gordon staat tegenwoordig onder contract bij John de Mol en die geeft zijn kersverse aanwinst uiteraard niet onmiddellijk vrij voor een programma dat hij én niet produceert én dat op een andere zender is, RTL. 

Maar even fantaserend… wat zou het toch mooi zijn, deze twee op het eiland. Zonder Insta, Facebook, spiegel, gel, veren (topper Geer!). En dan eerst samen op Duivelseiland, net als Corry Konings en Johnny Kraaijkamp jr. Ik vrees toch dat John de Mol dan wel eerst Expeditie Robinson moet kopen. En dan deze twee naar de Filipijnen, het zou een giller zijn. Een giller.

Volledig scherm
Dennis Jansen © AD