Volledig scherm
Buren, familie en bekenden hebben bloemen bij de entree van de flat gelegd. © Roel Dijkstra

Deskundige over drama Vlaardingen: ‘Dit is voor kinderen te veel om mee te maken’

Veiligheid en structuur is nu het belangrijkste voor de twee Vlaardingse tieners die achterblijven na de dood van hun ouders. Ze kwamen om het leven door een explosie veroorzaakt door de vader. 

Dat zegt hoogleraar Jos de Keijser, die expert is in complexe rouwverwerking. ,,We moeten hopen dat er ooms en tantes zijn, of andere mensen in hun omgeving die ze die veiligheid kunnen bieden. Omdat ze ook hun huis kwijt zijn, is een veilige plek op dit moment erg belangrijk. Het is belangrijk dat ze naar school gaan, dat ze contact hebben met hun vrienden. En dan, op den duur, komen ze aan verwerking toe."

De tieners van 16 en 18 jaar werden vrijdag geconfronteerd met de dood van hun beide ouders bij een explosie in hun woning. Na onderzoek van de politie is duidelijk geworden dat de man (43) eerst zijn vrouw (38) om het leven heeft gebracht en vervolgens zelf om het leven kwam bij de explosie die hij veroorzaakte.

Veroordeeld

Het is voor kinderen ongelofelijk lastig om zo'n gebeurtenis te verwerken, zegt De Keijser. ,,In Engeland hebben ze een speciaal project When father kills mother. Daarin wordt kinderen verteld dat hun vader zijn daad uit nood heeft gedaan, dat hij niet zichzelf was. De daad wordt veroordeeld, maar de persoon niet. En dat is natuurlijk erg moeilijk, want de daad en de persoon worden vaak wel met elkaar in verband gebracht. Door er op die manier naar te kijken, kunnen kinderen misschien bevatten wat er gebeurd is. Want misschien hebben ze ook wel erg goede herinneringen aan hun vader. Laten we het hopen.”

Een vergelijkbaar programma is er in Nederland niet, zegt De Keijser. ,,Maar we hebben het Landelijk Netwerk Traumatisch verlies, waar ik mede leiding aan geef, waar we proberen om mensen bij te staan. In eerste instantie worden die kinderen bijgestaan door specialisten van slachtofferhulp. Die zijn heel erg goed in Nederland. En als het nodig is, worden slachtoffers doorverwezen naar extra hulpverlening.”

Zonder hulp van anderen over zo'n traumatische ervaring heen komen kan bijna niemand, zegt De Keijser. ,,Sommige mensen zijn erg zelfredzaam en veerkrachtig, maar dat is maar ongeveer 20 procent. De meeste mensen hebben gewoon hulp nodig bij het verwerken. Ons systeem, onze hersenen, zijn simpelweg niet toegerust voor dit soort dingen. We kunnen heus wel iets meemaken, maar dit is te veel. De kinderen zijn tenslotte niet alleen hun ouders kwijt, maar ook hun veilige plek."

Volledig scherm
Hoogleraar Jos de Keijser © Eigen foto

Draad oppakken

De echte verwerking komt pas na een tijd, voorspelt De Keijser. ,,Het kost veel hersenwerk en emotie om dat voor elkaar te krijgen. Gelukkig blijkt uit studies dat veel mensen uiteindelijk de draad weer kunnen oppakken, ook als ze iets heel ergs hebben meegemaakt. Natuurlijk blijft het gemis van de mensen die er niet meer zijn, maar de meeste mensen zijn na een tijd wel weer in staat om te werken, om relaties aan te gaan en om weer met vrienden uit te gaan.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Waterweg en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen