Volledig scherm
© Ronald Hoogendoorn

‘Als Groningen wint, zou er dus crisis bij ons moeten zijn’

FC UtrechtEen dag na de povere bekerzege op MVV (2-0) is de blik bij FC Utrecht alweer gericht op het bezoekje aan de club in crisis, FC Groningen. ,,Maar wij moeten begrijpen dat als zij van ons winnen, ze boven ons komen”, aldus trainer Dick Advocaat.

Quote

Het voetbal moet sowieso beter en we zijn nog een beetje zoekende naar de samenwer­king.

Dick Advocaat

Door Tim Reedijk

FC Groningen trainde vandaag niet om ‘de koppen bij elkaar te steken’. Gisteren waren er ongeregeldheden na het bekerverlies tegen FC Twente (0-2). De ‘Trots van het Noorden’ staat roemloos laatste en dan was er deze week ook nog de Sergio Padt-gate: het incident waarbij de inmiddels ex-aanvoerder van de Groningers zich misdroeg in een trein.

Zondag lijkt dus een ideaal moment voor FC Utrecht om de noorderlingen te treffen. Maar het verschil is maar klein: FC Groningen heeft drie punten tegenover vijf van de Utrechters. ,,Dus als zij winnen, is de crisis daar niet zo hard en zou die er ook bij ons moeten komen”, vertelde Advocaat vanmiddag. ,,We moeten resultaat neerzetten en niet te veel kijken naar wat er in Groningen gebeurt. We weten dat óók wij moeten.”

Terugkeer

Cyriel Dessers klopt Luuk Koopmans (MVV) vanaf de strafschopstip.
Volledig scherm
Cyriel Dessers klopt Luuk Koopmans (MVV) vanaf de strafschopstip. © Ronald Hoogendoorn

Een kleine geruststelling voor Advocaat, die gisteren tegen MVV zeven spelers miste, is de terugkeer van Sander van de Streek van een hoofdblessure en aanvoerder Willem Janssen en Urby Emanuelson van schorsingen. Wel mist hij nog altijd Oussama Tannane (scheenbeen) en Simon Makienok (knie). Jean-Christophe Bahebeck is er nog altijd niet bij, maar hij kan tegen NAC volgende week ‘misschien op de bank zitten’. Leon Guwara, de back die gisteren opvallend als linksbuiten stond opgesteld, is een twijfelgeval door knieklachten na het duel met MVV. Wel staat vast dat hij zondag sowieso niet weer als flankaanvaller zal starten.

Advocaat heeft zijn eerste tien dagen als trainer van FC Utrecht erop zitten en ziet mondjesmaat progressie. ,,Ik heb een groep gezien die graag wil. Het voetbal moet sowieso beter en we zijn nog een beetje zoekende naar de samenwerking. De juiste formatie hebben we in mijn ogen nog niet. Dat duurt wat langer. Gisteren was niet geweldig, maar de jongens toonden wel een goede instelling. De afgelopen twee wedstrijden waren leerzaam. We misten – en dat is geen excuus – gisteren toch vijf, zes spelers en niet de minste. Die gaan geleidelijk weer spelen en trainen. Zonder dat het punten mag kosten, heeft dat wel tijd nodig.”

Utrecht