Volledig scherm
Nacer Barazite © Ronald Hoogendoorn

Barazite: Toon vanavond overtuiging en knal erbovenop

Nacer Barazite was vorig jaar de grote man aan FC Utrecht-zijde door de beslissende strafschop in de finale van de play-offs tegen AZ in te schieten. Vanuit Turkije spreekt hij de selectie van nu bemoedigende woorden toe voor de finale van vanavond.

Nacer, hoe gaat het in Turkije?
,,Persoonlijk gaat het prima, sportief stukken minder. Er was een trainer die me graag wilde, maar die was na vijf wedstrijden vertrokken. De nieuwe trainer speelt heel defensief en niet echt met een nummer 10. In de tweede seizoenshelft heb ik heel weinig gespeeld. De keuze voor Turkije is uit financieel opzicht geweest, ik wist dat dit kon gebeuren."

Quote

Het gaat om die overtui­ging, niet alleen in positieve zin, maar maak óók fouten met overtui­ging

Nacer Barazite

Neem me eens mee naar die finales tegen AZ.
,,Vorig jaar werden we overtuigend vierde, maar moesten we toch play-offs spelen. Dan leeft het wel dat je die plek zomaar kunt verliezen tegen de nummer 8 van de competitie. Als je dan uit 3-0 verliest, is dat zuur. We hadden het gevoel dat het heel lastig zou worden. Maar, er gebeurde iets met de zoon van Erik ten Hag (auto-ongeluk, red.). In de voorbereiding op de return sprak Erik ons op een bepaalde manier aan, waardoor het geloof terugkwam. Wat er toen gebeurde in de Galgenwaard, onbeschrijflijk. Toen we vroeg scoorden, ging het stormen op de tribunes."

En dan wordt het 3-0 en komt het aan op strafschoppen. En jij mocht de beslissende nemen.
,,Het hele seizoen trainde ik al op penalty's, op een manier die was afgeleid van hoe Sébastien Haller ze neemt. Daarbij kijk je naar de keeper. Maar ik nam ze nooit in de wedstrijden omdat hij álles afmaakte. Los van de techniek en uitvoering is een penalty mentale kracht. Ik wíst dat ik het moest afmaken, dus ik was mentaal voorbereid. Ron Vlaar liep nog naar me toe en riep nog wat, maar dat was zo onovertuigend. Alsof-ie wist: die maakt 'm toch wel. Ik wachtte op de keeper en schoot de bal in."

Heb je nog tips voor de spelers?
,,Benader deze wedstrijd als elke andere. De uitgangspositie is beter dan de 3-0 van vorig jaar. Toon overtuiging, knal erbovenop. Het gaat om die overtuiging, niet alleen in positieve zin, maar maak óók fouten met overtuiging. Meestal gebeurt dat door twijfel. Willem Janssen was daar leidend in vorig jaar, die klapte de duels in en scoorde ook nog. Dat kan hij deze wedstrijd ook, denk ik.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht