Volledig scherm
Utrecht-aanvoerder Willem Janssen. © Pro shots

Janssen: We zijn nu gewoon allemaal een verliezer

Het ontslag van trainer Jean-Paul de Jong komt niet geheel onverwachts, desondanks is de timing opvallend nu de eredivisie pas vier wedstrijden onderweg is. ,,Dit komt bijna nooit voor, dus dan ben je wel verrast”, vindt aanvoerder Willem Janssen.

Door Tim Reedijk

Nee, Janssen steekt niet onder stoelen of banken dat het niet per se gesmeerd liep tussen spelers en De Jong. ,,Ik kan niet ontkennen dat er in de chemie iets aan ontbrak. Het verhaal over de twijfels bij zijn aanstelling is bekend. Het bleek toch wel lastig om dat om te draaien. We hebben er keihard aan gewerkt en er open over gesproken met de trainer, maar feit is dat het helaas niet goed genoeg heeft gewerkt.”

Janssen en de spelers werd gevraagd om vanochtend om 9.30 uur bij het spelershome te zijn. Iedereen voelde toen al dat er een ‘bepaalde mededeling’ zou volgen. Uiteindelijk nam De Jong zelf het woord en nam hij persoonlijk afscheid van iedereen. ,,Dat is moeilijk”, vindt Janssen. ,,We zagen het niet aankomen, dat niet, maar je kan het wel begrijpen omdat we allemaal weten dat de chemie er niet honderd procent was.”

Janssen denkt dat De Jong te veel tegen excuses aanliep. ,,Je moet uiteindelijk een topsportklimaat ontwikkelen. Als de resultaten even tegenzitten, krijg je voer voor excuses. Dat hoort niet in een topsportomgeving waarin je voetballers en stafleden nul excuses moet geven om niet te presteren. Daar is Jean-Paul tegenaan gelopen, denk ik. Ook de omzetting in de zomer heeft niet genoeg tot verbeteringen geleid."

,,We hebben er alles gedaan. Je neemt niet zomaar afscheid van een trainer. Jean-Paul is ‘Mister FC Utrecht’ en dat maakt het pijnlijker dat het niet gelukt is. Je kan zeggen: dat is slecht gemanaged of je had er nooit aan moeten beginnen, maar feit is dat hij de kans heeft gekregen en dat we er alles aan gedaan hebben om het positief te laten werken. En slecht ging het niet, want vorig jaar waren we nog dicht bij Europees voetbal. Maar de club heeft ambities en als de chemie er niet helemaal is, moet je concluderen dat je een andere weg in moet slaan. Dan ben je uiteindelijk gewoon allemaal een verliezer als je afscheid moet nemen van een clubicoon.”

Bekijk hier alle reacties op het ontslag van De Jong: