Indringende documentaire ernstig zieke Fernando Ricksen maakt veel los

VideoDe documentaire over de ernstig zieke oud-voetballer Fernando Ricksen (40) maakte gisteravond veel los op sociale media. Bij Ricksen werd in 2013 de diagnose ALS gesteld. Hij werd acht maanden lang gevolgd om een zo realistisch mogelijk beeld te schetsen van zijn ziekte. Dit bericht is van 25 april 2017.

Volledig scherm
Fernando Ricksen en dochter Isabella. © Goffe Struiksma

Het resultaat is indrukwekkend en emotioneel. Op Twitter gaven veel mensen hun mening over de indringende documentaire waarin Fernando wordt gevolgd in zijn zware strijd. ,,Het doet pijn Fernando Ricksen zo te zien. Gevangen in je eigen lichaam, afschuwelijk. Mooie docu, maar vooral verdrietig", schrijft één van hen.

Hoewel de documentaire niet over zijn voetbalcarrière zou gaan, twijfelde de oud-voetballer niet toen hij werd gevraagd om mee te werken aan de documentaire. Hij wilde graag laten zien wat de spierziekte ALS zoal teweeg brengt. Er was dan ook maar één voorwaarde, die kwam van Fernando zelf, zo vertelden de documentairemakers Vincent de Vries en Marcel van der Zee eerder al. ,,Hij wilde alles maar dan ook alles laten zien. Waar anderen de gordijnen dichttrekken gooide hij ze wagenwijd open. Heel heftig, maar hij wil ALS een gezicht geven", aldus De Vries.

Dat resulteerde in beelden van momenten onder de douche en de onderzoeken in het ziekenhuis tot vriendin Viktoria die hem met een lepel voert. Of zijn tanden poetst. ,,Je ziet een lichaam afbrokkelen, maar de persoon zelf niet. Fernando gelooft nog altijd dat hij de eerste is die de ziekte kan overwinnen."

Voetbalcarrière

Fernando was een succesvolle voetballer van onder meer Fortuna Sittard, AZ, Glasgow Rangers en Zenit Sint-Petersburg. Eerder al stond de oud-voetballer centraal in het boek Vechtlust, geschreven door De Vries. Vlak voor de presentatie van het boek werd Fernando getroffen door de diagnose ALS. 

Bekijk hieronder een greep uit de reacties op Twitter over de gisteren uitgezonden documentaire.

Poll

Wie moet Expeditie Robinson winnen?

Wie moet Expeditie Robinson winnen?

  • Eva Cleven (22%)
  • Hugo Kennis (61%)
  • Shary-An Nivillac (17%)
9590 stemmen