Volledig scherm
© REUTERS

Waarom Guardiola Feyenoord geen makkie vindt

Met grote bewondering sprak Pep Guardiola vanavond op de persconferentie voor Feyenoord - Manchester City over de Nederlandse opponent.

Volledig scherm
© Photo News

Of het een makkie wordt morgen, werd de Spaanse manager gevraagd. ,,Nee, waarom dat? Feyenoord heeft juist meer prijzen gewonnen dan Manchester City. En geschiedenis telt mee, absoluut!"

Met de duurste selectie ooit reisde Guardiola af naar Rotterdam. 
Volgens een onderzoeksbureau spendeerde Manchester City de voorbije jaren liefst 853 miljoen euro aan de selectie waarmee Guardiola nu werkt. Dat wil volgens de trainer echter niet zeggen dat zijn peperdure formatie wel eventjes wint in De Kuip. ,,Uitduels in de Champions League zijn altijd zwaar en ik weet hoe de sfeer in dit stadion kan zijn. Als je verwacht dat ik ga zeggen dat we veel beter zijn dan Feyenoord: dat zeg ik dus niet", zei Guardiola. Hij liet weten zich prettig te voelen bij Nederland voetballand. ,,Een land waar ze houden van, en waardering hebben voor voetbal. Ik vind het leuk om hier te spelen.

Net als Giovanni van Bronckhorst een half uurtje eerder, had Guardiola lovende woorden over voor zijn collega-trainer. ,,Ik zie zijn hand bij dit Feyenoord, een typisch Hollands vleugelteam. Van Bronckhorst was een speciale voetballer en een speciaal mens."

Guardiola kent Van Bronckhorst uit hun gezamenlijke tijd bij Barcelona. ,,In Barcelona had Gio het vaak over Feyenoord en De Kuip. Geweldig dat hij zijn club nu succes bezorgt."

Twijfels over Ederson

Guardiola moet nog beslissen of hij doelman Ederson direct weer onder de lat posteert, vier dagen nadat de Braziliaan het hoog geheven been van Liverpool-aanvaller Sadio Mané vol in zijn gezicht had gekregen.

Een indrukwekkende hoeveelheid hechtingen was nodig om de wond te dichten. Ederson trainde vandaag met hoofdbescherming. ,,Ik moet met hem praten om te horen of hij kan spelen'', zei Guardiola over zijn nummer één. ,,Bij de training kreeg hij drie of vier hoge ballen en daar ging hij al weer zonder angst naartoe.'' Met Claudio Bravo heeft Guardiola een ervaren vervanger achter de hand.

De zo blessuregevoelige Vincent Kompany ontbreekt vanwege kuitklachten. Voor Yaya Touré is geen plaats in de selectie. ,,Hij weet waarom'', zei Guardiola. ,,Yaya was afgelopen seizoen heel belangrijk, van de zes spelers met een aflopend contract is alleen hij gebleven. Het hangt van hem zelf af wanneer hij weer gaat voetballen.''

Volledig scherm
Guardiola had John Stones aan zijn zijde. © REUTERS