Volledig scherm
Tonny Vilhena controleert de bal. © Pro shots

Het verleden van Feyenoord met City en zes andere zaken

Woensdag treffen Feyenoord en Manchester City elkaar voor het eerst in een officiële wedstrijd. Toch heeft Feyenoord een verleden met The Citizens. Dit en zes andere wetenswaardigheden over het treffen in de Champions League.

1. Belabberd

Volledig scherm
Pardo viert zijn treffer met Thomas Buffel en Pierre van Hooijdonk. © ANP
Volledig scherm
Pardo in actie tegen Newcastle © ANP

Feyenoord heeft een belabberde staat van dienst in de Champions League tegen Engelse ploegen. Zes keer troffen de Rotterdammers een opponent uit het land van de graafschappen. Vijf keer was er een nederlaag voor de Nederlandse ploeg.

 De enige zege was op 24 september 2002  in het uitduel tegen Newcastle United, meteen ook de laatste zege van Feyenoord in de Champions League.  
Vijftien jaar geleden in Newcastle legde Sebastián Pardo met een heerlijke knal al in de vierde minuut St. James' Park het zwijgen op. 

Met twee beroemde coaches op de bank. Bij
The Magpies stond Bobby Robson aan het roer, en bij de Rotterdammers was dat Bert van Marwijk. En als spelers bij Feyenoord onder anderen Kees van Wonderen, Patrick Paauwe, Pierre van Hooijdonk,  Brett Emerton en - wie kent hem nog? - Shinji Ono.

2. Uitduels City tegen Nederlandse clubs

Manchester City heeft nog nooit een uitduel van een Nederlandse club gewonnen. In 2012 verloor de ploeg met 3-1 in de groepsfase van de Champions League van Ajax en in 1978 werd het in de UEFA Cup 1-1 tegen FC Twente. 

3. Champions League

Voor Feyenoord is het de vijfde keer dat de ploeg zijn opwachting maakt in het hoofdtoernooi van de huidige Champions League, voor City is het de zevende keer, waarvan de laatste vier jaar op rij.

4. Jubileum

Feyenoord speelt tegen Manchester City een jubileumduel. Het is hun 250ste duel in alle Europese toernooien.

5. Bijzonder

Als Feyenoord wint van City kan de ploeg na Ajax de tweede Nederlandse club worden die van beide grootmachten uit Manchester heeft gewonnen. Vorig jaar versloegen de Rotterdammers immers United in de Kuip (1-0) door een goal van Tonny Vilhena.

6. Enige ontmoeting

Volledig scherm
Paul Bosvelt in het shirt van Manchester City (links) in actie tegen Alan Smith van Manchester United. © EPA

Feyenoord en Manchester City mogen elkaar dan ooit in een officiële wedstrijd hebben ontmoet, ze hebben wel eerder tegen elkaar gespeeld. Dat was in een vriendschappelijk duel in 2003 in het Deense Aarhus. Uitslag 2-1 voor The Citizens. Goals van Nicolas Anelka en Paulo Wanchope voor City en Danko Lazovic voor de Rotterdammers. Enkele dagen eerder verliest Feyenoord publiekslieveling Paul Bosvelt aan uitgerekend Manchester City. Aardig: Bosvelt bedankt het Legioen door een vliegtuig met spandoek over De Kuip te laten vliegen met de tekst: Bedankt 4 ever kameraden, Paul

7. Beide teams

Behalve Paul Bosvelt heeft natuurlijk ook John Guidetti een verleden bij beide clubs. Bosvelt kwam tot 53 duels en twee goals bij City, Guidetti kwam voornamelijk in de jeugd in actie.