Volledig scherm
Sabastián Pardo, Julio Ricardo Cruz en Jon Dahl Tomasson. © ANP

Staat vanavond de nieuwe Pardo, Cruz of Tomasson op?

Met een vleugje optimisme blikken we vooruit op Feyenoord - Manchester City. Omdat een stuntje nooit valt uit te sluiten.

Door David Hessing

Feyenoord heeft geen rijke historie in de Champions League. Ter illustratie, de wedstrijd vanavond is de eerste keer in vijftien jaar dat de Rotterdammers hun gezicht laten zien in het kampioenenbal. In de tussenliggende jaren heeft de club droevige dieptepunten meegemaakt, maar ook historische hoogtepunten. Denk maar even aan die zonnige zondagmiddag een maand of vier geleden. De havenstad trilt nog steeds op haar grondvesten.

Volledig scherm
Rotterdam gloeit nog na van de landstitel mei jongstleden. © ANP

Bij terugkeer op het allerhoogste niveau wacht Feyenoord direct een loodzware klus. Opponent Manchester City is in staat om spelers te kopen die per stuk meer waard zijn dan de gehele selectie van Giovanni van Bronckhorst bij elkaar opgeteld. Zoals zo vaak (te vaak?) in de groepsfase van de Champions League gaat Europa vanavond getrakteerd worden op een ongelijke strijd. Op eenrichtingsverkeer misschien wel. Maar gelukkig blijft het voetbal, en is David altijd in staat om Goliath te verslaan.

Daarom, om iets van positiviteit in de maalstroom rond deze wedstrijd te pompen, blikken we terug op drie Rotterdamse stuntjes in de Champions League. Uit de lang vervlogen tijden van Julio Ricardo Cruz, John Dahl Tomasson en Sebastián Pardo.

Feyenoord - Juventus 2-0 (26 november 1997)

Volledig scherm
Julio Ricardo Cruz viert zijn treffer tegen Juventus met George Boateng (links) en Ulrich van Gobbel. © ANP

In 1997 werd Feyenoord in de groepsfase ingedeeld bij Juventus. De landskampioen van Italië, en Champions League-winnaar van een jaar eerder, had in Turijn al een fikse tik uitgedeeld door met 5-1 te winnen. De Rotterdammers hadden bovendien al tweemaal verloren van Manchester United. Oftewel, de tweede ronde was onhaalbaar toen Juve op bezoek kwam in De Kuip. Toch beten de Rotterdammers nog even fel van zich af; de Oude Dame werd met 2-0 verslagen door twee goals van Argentijnse spits Julio Ricardo Cruz. Leuk detail: coach Giovanni van Bronckhorst en assistent Jean-Paul van Gastel stonden die avond in de basis.

Lazio - Feyenoord 1-2 (29 februari 2000)

Volledig scherm
Jon Dahl Tomasson in de achtergrond schreeuwt het uit van vreugde, Lazio oogt ontredderd. © ANP

Aan het begin van deze eeuw was er sprake van twee groepsfases in de Champions League: pas diep in het voorjaar ging het toernooi de knockoutfase in. In het seizoen 1999/2000 had Feyenoord de eerste groepsfase overleefd door Dortmund en Boavista achter zich te laten. In de tweede groepsfase weerde de Nederlandse landskampioen zich meer dan kranig. In een poule met Lazio, Chelsea en Olympique Marseille kwam Feyenoord nét tekort voor de tweede plek. De mooiste wedstrijd vond plaats in Rome, waar de ploeg van Leo Beenhakker met 1-2 Lazio wist te verslaan. John Dahl Tomasson was met twee late goals de gevierde man tegen de ploeg die een paar maanden later de Serie A zou winnen.

Newcastle United - Feyenoord 0-1 (24 september 2002)

Volledig scherm
Sebastián Pardo na de zege op Newcastle met Thomas Buffel en Pierre van Hooijdonk. © ANP

De laatste keer dat Feyenoord meedeed aan de Champions League, was Newcastle United een subtopper in de Premier League en mocht Nederland zich verheugen op drie ploegen in het hoofdtoernooi. Ajax en PSV waren er namelijk ook bij, een weelde die we ons vijftien jaar later al nauwelijks kunnen voorstellen. Feyenoord werd (net als PSV overigens) redelijk kansloos laatste in de groep. De Rotterdammers waren echter sterk begonnen aan het toernooi met een gelijkspel tegen Juventus en een overwinning in Newcastle. Die zege, door een goal in de 4de minuut door de al weer bijna vergeten Chileen Sebastián Pardo, is nu al vijftien jaar de laatste van Feyenoord in de Champions League. Komt daar vanavond verandering in? Niets is uitgesloten.