Volledig scherm
PREMIUM
Lady Bird legt zowel de humor als het drama bloot in de turbulente relatie tussen een moeder en haar tienerdochter. © Universal Pictures

Lady Bird herkenbare film voor veel meiden

FILMRECENSIESHet AD brengt elke week op donderdag recensies van films die in première gaan. Deze keer: Lady Bird, CobainUne saison en France en Zama.

Moeder en dochter tussen genegenheid en uitbarstingen

Lady Bird

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Drama

Het filmaanbod uit Hollywood barst van de films over tieners die op weg zijn naar hun volwassenheid en zelfstandigheid. In dat opzicht is het filmdrama Lady Bird geen film die bijzonder origineel is. Wel is de uitvoering van het thema opmerkelijk genuanceerd, zeker door de voortreffelijke vertolkingen.

Actrice Greta Gerwig (bekend uit de tragikomedie Frances Ha) maakt met Lady Bird haar regiedebuut. Zij baseerde het verhaal deels op haar eigen jeugd als katholieke tiener in Sacramento.

Lady Bird is de naam van een 17-jarig tienermeisje (gespeeld door Saoirse Ronan) dat een nogal moeizame verhouding heeft met haar moeder (Laurie Metcalf). Lady Bird droomt van een vertrek uit het weinig opwindende Sacramento en het verstikkende roomse milieu.

Met haar moeder, die de kost als verpleegster verdient, heeft zij een ontvlambare relatie die soms tot genegenheid, maar vaker tot uitbarstingen leidt. Er vallen regelmatig harde woorden tussen de twee, zeker als het naderende vertrek van de dochter ter sprake komt.

Voor veel meiden zal Lady Bird een herkenbare film zijn. De film roept universele gevoelens op, ook bij ouders met een legenestsyndroom. (Ab Zagt)

Regie: Greta Gerwig. Hoofdrollen: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf en Thimothée Chalamet.