Volledig scherm
Max Verstappen in gesprek met teambaas Christian Horner. © AFP

‘Gebeurt er niks, dan word ik maximaal vijfde’

Inhalen is morgen het devies voor Max Verstappen in Canada, na zijn mislukte kwalificatie waar hij na een rode vlag vroeg uitgeschakeld werd. ,,Starten op de mediums, zo lang mogelijk doorgaan en dan zien we het wel.”

Door Arjan Schouten

Er was geen woede. Eerder berusting. Zo werkt het nu eenmaal in de bovenkamer van Max Verstappen als hij buiten zijn schuld om teruggeworpen wordt. Nu was het een crash van Kevin Magnussen die hem de das om deed in Q2, toen hij nog op standje safe een rondje op de softs moest maken om door te gaan. ,,Achteraf is het dan heel makkelijk om te zeggen: je had een minuut eerder naar buiten moeten gaan dan had je er voor gereden. Maar dat kan je dan wel bij alles gaan zeggen’’, zo reageerde Verstappen een uur na de kwalificatie op kritiek over ‘slechte timing’ van zijn werkgever Red Bull. 

,,Als je altijd zo gaat denken, denk ik niet dat je goed bezig bent. Het was gewoon pure pech. Je verwacht gewoon niet dat iemand hem vol in de muur knalt voor je neus. En achteraf is het dan heel makkelijk praten. Maar als het allemaal zo makkelijk was, hadden al die mensen die zoiets roepen wel een job gehad hier bij ons team.”

Die mensen bij dat team gaan er vanavond op puzzelen hoe toch nog iets moois te maken van de race op Circuit Gilles Villeneuve die voor Verstappen start op plaats negen. Het wordt zijn eerste inhaalrace sinds Austin vorig jaar, toen hij in Amerika helemaal van achteren terug naar de tweede plaats reed. ,,Maar ik denk niet dat ik nu in de positie ben dat ik de snelheid heb om dat hier weer te kunnen doen’‘, aldus Verstappen.

Wat wel reëel is? Een vijfde plaats? ,,Als er niks gebeurt, wel. Mercedes en Ferrari zijn gewoon te snel. Starten op de mediums en zo lang mogelijk proberen door te gaan ten opzichte van de gasten die voor me zitten op de softs. Ik denk toch echt wel dat die gasten na acht á tien rondjes wel problemen gaan krijgen.”

Een van die gasten is teamgenoot Pierre Gasly, op plaats vijf. Voor dat gevecht is Verstappen niet bang. ,,Over het algemeen ben ik steeds gewoon veel sneller geweest. Daar moet ik gewoon doorheen gaan.”