Volledig scherm
© photo_news

Hamilton wint bizarre race in Bakoe, Red Bull huilt

En weer ontaardde de GP van Azerbeidzjan net als vorig jaar in een complete chaos. Twee keer een safety car, twee wheelbangende Red Bulls, auto's in de muur. Toen alle stofwolken opgetrokken waren, reed Lewis Hamilton zijn Mercedes voor het eerst dit jaar naar de zege.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© getty

Door Arjan Schouten

Bakoe, garantie voor chaos. Voor het tweede jaar op rij werd de wedstrijd een bijzonder spectaculaire. Al in de eerste ronde, toen Kimi Räikkönen en Esteban Ocon het aan de stok hadden en de de jonge Fransman in de muur belandde. Reden voor de eerste safety car. Maar het echte vuurwerk kwam van Red Bull, waar ze Max Verstappen en Daniel Ricciardo een hele race lang lieten vechten voor P4. Prachtig, maar risicovol. En fout ging het, in het slot van de race, toen de twee voor een eindsprint wisselden naar ultrasofts. Ricciardo knalde op de kont van Verstappen. Beide Bulls uit de race. En weer een safety car. En alsof dat nog niet spektakel genoeg was, presteerde Romain Grosjean het om zijn Haas achter de safety car op behouden snelheid in de muur te zetten.

Ogen en oren tekort kwamen de autosportliefhebbers om alles te volgen op het Baku City Circuit, waar toen nog een toetje van drie rondes uit moest maken wie er zou gaan winnen. Daarin vertrok Valtteri Bottas van voren. Sebastian Vettel remde hem er meteen uit, maar met te veel risico, waarna Bottas hem weer voorbij schoot en de Duitser zijn podiumplaats verloor.

Maar ook daar was het verhaal van Bakoe nog niet klaar mee. In winnende positie liep Bottas een lekke band op. Zo kreeg Lewis Hamilton totaal onverwachts de zege in Bakoe cadeau, voor Räikkönen en verrassing Sergio Pérez. Zijn eerste winst van 2018, precies in het weekeinde dat Bernie Ecclestone riep dat Hamilton wel over zijn hoogtepunt heen is.

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Lewis Hamilton wint de Grand Prix van Azerbeidzjan! Räikkönen wordt tweede en Sergio Perez eindigt als derde. Vettel is vierde.

Tussenstand

1. Hamilton
2. Raikkonen
3. Perez
4. Vettel
5. Sainz
6. Leclerc

Perez rijdt op de derde plek, maar heeft nog een tijdstraf.

Bottas rijdt lek, Hamilton gaat naar de eerste plek.

ONGELOOFLIJK! BOTTAS RIJDT LEK! Wat een knotsgek slot!

48/51

1. Bottas
2. Hamilton
3. Raikkonen
4. Vettel

Vettel valt van de tweede plek terug naar de vierde plek, omdat hij rechtdoor schiet!

Vettel plaatst de aanval op Bottas, maar hij verremt zich!

47/51

De safetycar komt naar binnen.
Een rode vlag was misschien beter geweest, dan waren er nog wat rondes over om te racen..

46/51

De safetycar rijdt nog steeds rond en er zijn niet veel rondjes meer te gaan. Dat wordt een heel heftig slot!

1. Bottas
2. Vettel
3. Hamilton
4. Raikkonen
5. Perez
6. Sainz

Helmut Marko, de adviseur bij Red Bull: ,,We lieten ze racen. Ze hebben allebei schuld. Ze moeten respect hebben voor elkaar."

Wat een bizarre crash van Romin Grosjean. Hij is bezig met zijn banden opwarmen en rijdt gewoon vol de muur in..

Bekijk hier de beelden van de crash tussen Ricciardo en Verstappen.

Opnieuw een crash! Romain Grosjean verliest als een amateur de wagen en rijdt vol de muur in achter de safetycar.

41/51

Wat een slotronden komen eraan:
1. Bottas
2. Vettel
3. Hamilton
4. Raikkonen
5. Perez
6. Grosjean
7. Sainz
8. Leclerc
9. Stroll
10. Alonso

De safetycar rijdt nog steeds rond en de gehele top rijdt op de ultrasofts.

De vraag is nu: ging Verstappen van zijn lijn af terwijl hij remde. In het verleden werd de Nederlander hier nogal eens van beschuldigd. Ricciardo zal nu waarschijnlijk hetzelfde zeggen.

Wat een bizarre ontknoping in deze Grand Prix. De Red Bulls leken de beste strategie te hebben en gingen voor de aanval, maar Ricciardo knalt bovenop Verstappen.

Er is een safetycar op de baan en de gehele top kiest voor de ultrasofts! Dat wordt een spectaculair slot, maar zonder de Red Bulls!

ONGELOOFLIJK! RICCIARDO KNALT VOL ACHTEROP VERSTAPPEN

Tussenstand

CRASh!!!!!

laad oudere berichten