Volledig scherm
Max Verstappen staat de buitenlands pers te woord. 'Wir müssen es sehen' © ANP

Ook de talenknobbel van Max Verstappen is jaloersmakend

BlogNiet alleen in de auto heeft Max Verstappen talent, ook zijn talenkennis is bewonderenswaardig. Engels? Duits? Limburgs? Max praat wel mee.

Door Arjan Schouten

Er is niet beters waar je aan merkt dat Max Verstappen alleen op papier 19 jaar is, als aan zijn talenkennis. Neem hem gerust mee, als u op de camping in een vreemde taal de discussie aan moet gaan met de campingbaas, over uw staanplaats die toch wel een beetje klein is. Ik verzeker u: Max lult die vent onder de tafel. Maakt niet uit waar u kampeert in Europa, onze Nederlandse raceheld heeft nogal wat talen onder knie.

Ik vroeg hem voorafgaand aan dit seizoen wat hij allemaal voor talen spreekt. ,,Drie talen beheers ik heel goed: Engels, Duits en Nederlands”, zei hij. ,,En in het Italiaans, Spaans en Frans versta ik alleen iets als ik écht iets moet verstaan.”

Drie raceweekenden later weet ik dat er geen woord aan gelogen is. Prachtig vind ik het om na de kwalificaties en de race Verstappen alvast even bij de buitenlandse collega’s te observeren, alvorens hij aanschuift bij de Nederlandse media en terugvalt op dat zangerige Limburgs. Want dat Engels van ’m, jaloersmakend is het.

Toen ik 19 was, was Engels een van de vakken die ik in m’n tweede examenjaar op de havo opnieuw moest doen. Een vijf werd een zes, maar van A Clockwork Orange begreep ik nog steeds geen moer.

Geheim
Nee, dan Max. Voor de camera van Sky Sports legde hij van de week in Bahrein nog eens het geheim uit achter die magische eerste ronde in China. Kijk het vooral terug op Youtube, maar het ging dus een beetje van zo: ,,
I just wanted to stay out of the wake of the cars, to get a little bit downforce in the front. Find a better line to try and squeeze behind this car. Opens also the next corner, because better traction. Overtake another car, helps a lot. Just finding clean air, so you can break later. Have more load on the front and will not lock up and took another one..”

Alsof hij het montageboekje van zijn auto op stond te dreunen, zo soepeltjes kwam het over die lippen van hem rollen. En in het Duits gaat het dus precies zo.

Hij heeft zelfs zijn stopwoordjes en lievelingszinnetjes, waar hij steeds op teruggrijpt. In Engelse interviews komt altijd de term 'competitive' (competitief) terug en 'to be honest' (om eerlijk te zijn). En in het Duits zegt hij graag 'schwierig zu sagen' (moeilijk te zeggen) en 'wir müssen es sehen' (we moeten het zien).

U begrijpt het al, heel erg spannend zijn z’n teksten dan misschien niet altijd. Maar hij praat, tegen alles en iedereen. En ook daarom is hij goud waard voor de Formule 1.

Benieuwd trouwens hoe over twee weken zijn Russisch is in Sotsji.

Max Verstappen at the SkyPad - F1 2017 Bahrain GP

Paul di Resta is joined at the SkyPad by Red Bull's Max Verstappen to look back on his "Driver of the Day" performance in Shanghai. We keep you updated with all the latest F1 Video, Interview, Press conference, Debates, Analysis of Formula one. keep enjoying, keep watching, keep liking the videos and keep SUBSCRIBING.