Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

De gaskraan bij ons thuis moet dicht. Maar hoe?

7 vragenDe kogel is door de kerk. Om nog meer aardbevingsschade in Groningen te voorkomen, moeten al onze huizen van het gas af. Maar hoe dan?
En kan het niet anders? Zeven vragen en zeven antwoorden.

1. Kunnen wij ons gas niet uit het buitenland halen?

Aanbod is er genoeg. Ooit zullen de gasvelden leeg raken, maar de wereld kan er nog decennialang mee vooruit. Buitenlands gas wordt volop verhandeld via de Nederlandse 'gasrotonde'. Het arriveert hier via ondergrondse pijpen of vloeibaar in schepen.
Om ons huis, het douchewater en de koekenpan te verwarmen, is dat gas echter niet geschikt. Dat zou betekenen dat we alle cv-ketels moeten vervangen of ombouwen, een megaoperatie.

Een andere optie: fabrieken bouwen waar stikstof wordt toegevoegd aan het hoogcalorische importgas, zodat het op ons laagcalorische Groningse gas gaat lijken. Dat gebeurt al in Ommen, Pernis, Wieringermeer en Zuidbroek, sinds de productie van Gronings gas is teruggeschroefd. Beide opties zouden miljarden kosten.
Een hoop geld voor iets dat slechts uitstel is van executie, want uiteindelijk moeten we toch echt van aardgas af om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen, zegt Annelies Huygen, energieprofessor aan de UvA. ,,Dat geld kunnen we beter besteden aan het einddoel: een klimaatneutrale samenleving.''

  1. Anorexiapatiënte (19) ligt al anderhalf jaar vastgebonden in bed in kliniek

    Anorexiapa­tiën­te (19) ligt al anderhalf jaar vastgebon­den in bed in kliniek

    Een 19-jarige anorexiapatiënte ligt al anderhalf jaar 24 uur per dag vastgebonden in een bed in een Nederlandse ggz-instelling. In een door haar gemaakt filmpje dat het tv-programma Zembla in bezit heeft, laat ze zien hoe ze met een ‘Zweedse band’ rondom haar middel, haar schouders, polsen en voeten gefixeerd ligt. De jonge vrouw, die met sondevoeding in leven wordt gehouden, ligt vast omdat ze een gevaar voor zichzelf vormt.