Volledig scherm
Jesse Klaver © ANP

Kamer roept Shell op het matje om gaswinning Groningen

De Tweede Kamer wil Shell aan de tand voelen over een besluit om dochterbedrijf NAM juridisch op afstand te plaatsen bij de gaswinning in Groningen. Een voorstel van GroenLinks om een hoorzitting te houden wordt breed gesteund. Mogelijk vindt de hoorzitting donderdag al plaats.

Quote

Wij willen geen zalvende woorden, maar harde garanties van Shell

Jesse Klaver, GroenLinks

Shell zou samen met ExxonMobil als eigenaar van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) begin juni de zogenoemde 403-aansprakelijkheidsverklaring voor de NAM hebben ingetrokken, schreef Trouw dit weekend. Experts menen dat het olie- en gasconcern daardoor niet meer aansprakelijk is voor de mijnbouwschade door de NAM rond de gaswinningsproblemen in Groningen.

Onacceptabel, vindt GroenLinks, die bijval krijgt van een Kamermeerderheid van SP, PvdA, PvdD, D66, 50plus, CDA, CU, PVV en FvD. De partij wil een keiharde garantie dat Shell garant staat voor de aardbevingsschade die Groningers hebben geleden als gevolg van de gaswinning. ,,Wij willen geen zalvende woorden, maar harde garanties van Shell'', zegt partijleider Jesse Klaver. ,,Het bedrijf heeft jarenlang dikke winst gemaakt en mag nu niet weglopen voor zijn verantwoordelijkheid. Ik wil zeker weten dat de belastingbetaler niet opdraait voor hun aandeel in de schade.''

Gezond

Shell ontkent de aantijgingen. ,,Als aandeelhouder nemen wij de problemen in Groningen serieus en werken mee aan een oplossing", aldus het olie- en gasconcern. Volgens Shell is de NAM financieel gezond en in staat aan al haar verplichtingen te voldoen. ,,Natuurlijk zijn er scenario's denkbaar waarin extra maatregelen nodig zijn. Shell Nederland zal zich inzetten om NAM ook op termijn financieel gezond te houden", zegt een woordvoerder.