Volledig scherm
© AFP

Belastende dossiers mede doorgespeeld via senator McCain

De Amerikaanse federale recherche FBI doet onderzoek naar de geloofwaardigheid en juistheid van de beschuldigingen tegen Donald Trump. Inmiddels is duidelijk dat de verbijsterende notities van een voormalige Britse geheim agent over 'compromitterende dossiers' die in handen zouden zijn van de Russen mede zijn doorgespeeld via de Amerikaanse senator John McCain.

Dat zou ertoe hebben geleid dat de nu zo spraakmakende samenvatting van Trumps vermeende uitspattingen terecht is gekomen in het rapport van de FBI en de CIA. Zij informeerden de huidige president Obama, diens beoogde opvolger Trump en een aantal prominente congresleden over vermeende inmenging van Russische hackers in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. En dat bracht de sneeuwbal aan het rollen.

Dat John McCain Donald Trump aan de schandpaal wil nagelen is niet zo opmerkelijk. Beide mannen hebben een bloedhekel aan elkaar. De vete werd serieus nadat Donald Trump McCain, een oorlogsheld uit Vietnam, min of meer belachelijk had gemaakt vanwege zijn krijgsgevangenschap. ,,Hij is geen held. Hij is alleen maar een held omdat ze hem gevangen hebben genomen. Ik hou van mensen die niet gevangen zijn genomen.”

'Pussy grabbing'

Zwaar beledigd was McCain net als een deel van de Republikeinse Partij. Daarna heeft McCain niets nagelaten om aan te geven dat Donald Trump volkomen ongeschikt was als kandidaat van zijn Republikeinse Partij. McCain ontnam Trump demonstratief zijn steun na het fameuze ‘pussy grabbing’- schandaal waarbij duidelijk werd dat Trump er een sport van maakte vrouwen in het kruis te grijpen. 

Ook het begrip van Trump voor de standpunten van Poetin zijn onaanvaardbaar voor John McCain die te boek staat als een ouderwetse communistenvreter. Waar Trump de militaire druk op Rusland wil verminderen wil McCain die juist aanscherpen. In alles zijn ze het oneens waarbij Trump steeds weer merkt dat McCain veel aanzien geniet in de partij.