Volledig scherm
© AFP

Hoofdrolspelers Trump-rapport

De Amerikaanse federale recherche FBI onderzoekt een verzameling compromitterende notities over de aanstaande president Donald Trump. Zijn campagneteam zou in het geniep contact hebben gehad met de Russische overheid om Trumps rivaal Hilary Clinton buiten spel te zetten. Ook staat in de documenten belastende informatie over de zakelijke contacten van Trump en een escapade met prostituees. Een overzicht van de hoofdrolspelers in dit schandaal.

1) Spion Britse geheime dienst MI6

Stelde memo’s op waarin staat dat de Russische inlichtingendiensten de Amerikaanse verkiezingen heeft beïnvloed door de computers van vooraanstaande leden van de Democratische partij te hacken. Donald Trump zou daarvan hebben geprofiteerd. De spion is al sinds 1990 in Rusland actief maar werkt nu voor een Amerikaans detectivebureau.

In de belastende notities staat ook dat Donald Trump in Moskou met prostituees in de weer was in de presidentiële suite van het Ritz Carlton Hotel, de kamer waar ook Barack en Michelle Obama hebben overnacht. De Republikein zou zo’n hekel aan de Obama’s hebben dat hij de prostituees verzocht over het bed te plassen. Daar zouden videobeelden van bestaan.

2) John McCain, senator en oud-presidentskandidaat

Volledig scherm
John McCain © AP

Speelde de belastende informatie over Trump door naar de inlichtingendienst FBI. McCain en Trump zijn in een vete verwikkeld sinds Trump opmerkte dat oud-Vietnamveteraan McCain geen oorlogsheld is omdat hij in Vietnam krijgsgevangen werd genomen.

3) Harry Reid, voormalig Senaatsleider Democratische partij

Volledig scherm
Harry Reid © EPA

Schreef een brief naar de FBI nadat in een besloten bijeenkomst was gezegd dat Donald Trump met de Russische inlichtingendiensten sprak over het dwarsbomen van de Democraten. Reid beschuldigt de FBI ervan die informatie te hebben achtergehouden.

4) Vladimir Poetin, president Rusland

Volledig scherm
Poetin © epa

Ontkent dat zijn inlichtingendiensten compromitterende informatie over Trump verzamelt. Poetin spreekt van een ‘duidelijke poging om de relaties te beschadigen.’’

5) Michael Cohen, Advocaat van Trump

Volledig scherm
In het midden staat Michael Cohen. © Getty Images

Verdedigt zijn opdrachtgever te vuur en te zwaard. Bestempelt het belastende rapport als nepnieuws, dat puur is bedoeld om Trump in een kwaad daglicht te stellen. Ontkent dat hij iets te maken heeft met de hack in computers van de Democratische partij.

6) James Comey, directeur FBI

Volledig scherm
James Comey © AP

Kreeg de informatie over Donald Trump doorgespeeld van senator John McCain. Onderzoekt momenteel of alle aantijgingen waar zijn. De inlichtingendienst neemt het rapport heel serieus, maar heeft de inhoud ervan nog niet kunnen verifiëren.