Volledig scherm
Donald Trump. © EPA

Trump-rapport circuleerde al maanden: waarom het nu nieuws is

Het geheime rapport vol belastende informatie over Donald Trump gaat al maanden rond in Washington. Talloze journalisten en congresleden zwegen, tot CNN afgelopen nacht berichtte over het bestaan. Nieuwssite Buzzfeed gooide alle 35 pagina's online. Waarom gebeurde dat nu pas?

De belangrijkste reden: het is volstrekt onduidelijk of de informatie in het rapport op waarheid berust. De meeste aantijgingen zouden afkomstig zijn van een oud-spion van de Britse inlichtingendienst MI6. Die voert in het rapport zes anonieme bronnen op, onder wie een vertrouweling van Trump.

Vijanden van de miljardair verspreidden het rapport vorig jaar al.
In Nederland kreeg de Volkskrant het onder ogen. De informatie kan het einde betekenen van Trumps presidentschap voordat hij überhaupt is begonnen. Hij zou tenslotte samen hebben gewerkt met de Russische inlichtingendiensten. Maar niemand kon verifiëren of de informatie waar was en dus bracht niemand iets naar buiten.

Betrouwbaar

Volledig scherm
Barack Obama bij zijn afscheidsspeech. © REUTERS

Vannacht zag de toonaangevende nieuwssite CNN toch reden om erover te schrijven. Niet over de inhoud van het rapport, maar over het bestaan. Aanleiding was de briefing van de inlichtingendiensten vorige week over de Russische invloed op de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Tijdens die vergadering kregen Barack Obama en Donald Trump twee A4'tjes onder ogen met een samenvatting van het belastende rapport. Dat, vond CNN, is nieuws. De site zag delen van het rapport al rondgaan in augustus, maar wist toen niet hoe eerlijk de bron is. Nu is duidelijk dat de oud-spion van MI6 kennelijk zo betrouwbaar is dat de inlichtingendiensten erover praten met de oude en nieuwe president.

Zelf beoordelen

Quote

We laten Amerikanen zelf beslissen wat ze vinden van de geruchten over de president

Buzzfeed

Toen CNN had bericht over de samenvatting, kwam Buzzfeed met het hele document. ,,Zodat Amerikanen zelf kunnen beslissen wat ze vinden van de geruchten over de aanstaande president, die in de hoogste kringen van de Amerikaanse regering circuleren'', aldus de redactie.

Het hek was van de dam. Media over de hele wereld schreven, weliswaar met een slag om de arm, over de details in het rapport. Dat Trump al vijf jaar lang zou worden ondersteund door het Kremlin en Vladimir Poetin, bijvoorbeeld. Of dat hij prostituees liet plassen op een bed waarop eerder Barack Obama en zijn vrouw hadden geslapen.