Volledig scherm
Donald Trump © EPA

Trump zelfverzekerd ondanks ‘nepnieuws’

Donald Trump was in vorm op zijn langverwachte persconferentie in New York, zijn eerste sinds oktober 2016. Een beetje vermoeide blik soms, irritatie tegenover bepaalde, kritische, media maar verder zelfverzekerd als altijd. Al was het deze keer wat ingetogener dan tijdens de campagne.

Quote

Zo'n rapport zou nooit geschreven mogen zijn en zeker nooit verschenen mogen zijn in de media

De toon werd gezet door een woordvoerder van Trump die de vloer aanveegde met het 'belastende rapport' over vermeende seksuele uitspattingen en dubieuze contacten met het Kremlin. Ook vicepresident Mike Pence hekelde dat ‘valse nieuws’. Trump zelf begon met het complimenteren van de vele nieuwsorganisaties die de berichtgeving in twijfel trokken. ,,Zo'n rapport zou nooit geschreven mogen zijn en zeker nooit verschenen mogen zijn in de media", zei hij. Later werd de toon wat harder en dreigde hij Buzzfeed en CNN – die het gisteravond naar buiten brachten - dat ze hier nog niet klaar mee waren. Een journalist die een vraag wilde stellen weigerde hij de microfoon met het argument: ,,Jouw organisatie is verschrikkelijk”.

Muur

De bijeenkomst werd gedomineerd door drie muren. De eerste is de ethische muur die de zakenman wil bouwen tussen de Trump Corporation en het Witte Huis. Dit om elke schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. De tweede muur was die tussen de Verenigde Staten en Mexico. Die komt er dus. Aanvragen voor vergunningen lopen al. En de Mexicanen zullen in de een of andere vorm opdraaien voor de kosten, bevestigde Trump. De derde muur was er eentje tegen de aanvallen van buitenlandse hackers. Die kwamen zeker ook uit Rusland, erkende Trump maar nog veel meer uit China en Japan. Ze berokkenden de Amerikaanse economie miljardenschulden.

Quote

Denk je echt dat Hillary harder tegen Poetin zou zijn dan ik. Is er iemand die dat gelooft? Kom op zeg

De leiding van zijn bedrijf geeft hij aan zijn twee zonen Don en Eric en een adviseur. Daarnaast komt er een speciale toezichthouder om te waken voor de ethiek. ,,Dat koppelt het zakelijke volledig af van het presidentschap en zo wordt belangenvermenging vermeden", aldus Trump. De president zal alleen nog uit de krant lezen wat zijn zoons van plan waren. Dat hoefde allemaal niet volgens de grondwet maar hij zou het goede voorbeeld geven. Inkomsten van hotels door bijvoorbeeld buitenlandse bezoekers aan het Witte Huis zouden worden teruggestort in de staatskas.

Net als tijdens zijn campagne toonde Trump zich de kampioen van de gewone man. Fabrieksarbeiders en veteranen hadden zijn steun. Bedrijven die Amerika verlieten konden rekenen op een enorme belastingtoeslag.

Rusland

De relatie met Rusland leek niet te hebben geleden onder alle onthullingen over hackers. Ergens suggereerde hij dat de Verenigde Staten het allemaal aan zichzelf te wijten hadden aangezien veel bedrijven en instellingen met de aller-slechtste firewalls ooit werkten, aldus Trump.

Vladimir Poetin kon nog steeds een vriend worden. Nodig in de strijd tegen Islamitische Staat. Maar de Russische president zal een vent tegenover zich weten, aldus Trump. ,,Denk je echt dat Hillary harder tegen Poetin zou zijn dan ik. Is er iemand die dat gelooft? Kom op zeg.” Vol zelfvertrouwen werkt hij naar zijn inauguratie. 

  1. Brit klaagt reisorganisatie aan voor gevaren 'bommetjes' in zwembad
    video

    Brit klaagt reisorganisatie aan voor gevaren 'bommetjes' in zwembad

    Een 44-jarige Brit klaagt de Engelse reisaanbieder Jet2Holidays aan, omdat het bedrijf hem niet waarschuwde voor de gevaren in het waterpark bij een Spaans hotel. Graham Hyde liep ernstig rug- en nekletsel op nadat een flink uit de kluiten gewassen kind tijdens het maken van een bommetje keihard op zijn hoofd belandde. ,,Als ik had geweten hoe riskant het bij de uitlaat van een waterglijbaan is, was ik daar nooit in gegaan'', aldus het slachtoffer.