Volledig scherm
© Charles Sykes/Invision/AP

Watergate-icoon richt nu pijlen op Donald Trump

De 72-jarige Carl Bernstein bracht vanochtend het nieuws rond de zeer compromitterende documenten over de relatie tussen Rusland en Donald Trump naar buiten. Hij is een van de twee journalisten die in de jaren '70 ook de Watergate-affaire aan het licht bracht. Watergate leidde ertoe dat de toenmalige president Nixon in 1974 aftrad. De affaire werd verfilmd onder de noemer All the President's Men.

Volledig scherm
© REUTERS

Volgens Bernstein is Donald Trump een grotere leugenaar dan Richard Nixon, zo zegt hij in een interview met CNN. ,,Trump leeft en gedijt in een feitenvrije omgeving. Geen president, met inbegrip van Richard Nixon, is zo onwetend als hij. Wat we in zijn hele campagne hebben gezien is pathologische minachting voor de waarheid, een soort leugen en het gemak van liegen dat we niet eerder hebben gezien."

Met het Trumpschandaal lijkt Bernstein opnieuw iets groots bloot te leggen. De informatie zou naar boven zijn gekomen bij het onderzoek naar de beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen door de Russen, zo beweren
bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten. De informatie zou zijn verzameld door een voormalig lid van de Britse inlichtingendienst die als geloofwaardig wordt beschouwd.

Bernstein kon een 35 pagina's tellende samenvatting inkijken van de memo's waarop de informatie van de Britse informant is gebaseerd. In een van de memo's staat een zeer opmerkelijke scène beschreven. Trump zou hebben verbleven in een hotel in Moskou, waar hij sliep in dezelfde presidentiële suite waarin ook de Obama's hebben overnacht tijdens een eerder officieel bezoek.

In de hotelkamer zou Trump een aantal prostituees hebben besteld. De vrouwen zouden verplicht zijn om, terwijl Trump toekeek, in de kamer te plassen. Er zou bewijs zijn voor de opmerkelijke actie omdat de hotelkamer vol zou hangen met verborgen camera's en microfoons. Urineren wordt ook wel golden showering genoemd, en op social media wordt de scène dan ook al aangeduid als 'golden showergate'.

Jarenlang

In het document wordt ook gesproken over het feit dat Trump al jarenlang informatie krijgt van Russische bronnen en dat er onder andere een geheime ontmoeting plaatsvond tussen Trumps advocaat Michael Cohen en afgevaardigden van het Kremlin in augustus 2016. Of alle beweringen in het document daadwerkelijk kloppen, wordt nu verder onderzocht.

Carl Bernstein schreef over het Watergateschandaal – dat zijn doorbraak betekende- voor de Washington Post. Ze kregen destijds informatie van iemand die Deep Throat werd genoemd. In 2005 onthulde de voormalige FBI-onderdirecteur Mark Felt dat hij de bron was. Bernstein blijkt met de nieuwe openbaringen nog altijd actief als onderzoeksjournalist en schrijver.