Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Waarom moet ik vandaag eigenlijk naar de stembus?

Het is vandaag 21 maart, de dag dat Nederland naar de stembus mag voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar waar kiezen we eigenlijk voor? 

Een keer in de vier jaar mogen we naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. De laatste keer was op 19 maart 2014. Net als bij de Tweede Kamerverkiezingen mag je stemmen op één iemand. Maar wat anders is, is dat er behalve landelijke ook lokale partijen meedoen. Denk bijvoorbeeld aan Groep de Mos in Den Haag en Westland Verstandig in - hoe kan het ook anders - het Westland. 

Een ander verschil is dat bij de Tweede Kamerverkiezingen er voornamelijk wordt gekeken naar de landelijke belangen. Want: hoeveel geld moet er naar de zorg? En hoeveel naar Defensie? Bij de gemeenteraadsverkiezingen staat centraal wat er in jouw stad of dorp gebeurt. Baal je van betaald parkeren? Ben je het niet eens met nieuwbouw of met de plannen voor de Haagse skyline? Dan kan je van je laten horen door op een partij te stemmen die daar ook tegen is.

Maar waar kies je voor?

Als een partij bij de verkiezingen voldoende stemmen heeft gehaald, krijgt die één of meer afgevaardigden in de gemeenteraad. Deze bepaalt (mede) het beleid en controleert wat de burgemeester en wethouders doen. Samen met de burgemeester en wethouders vormen zij het gemeentebestuur.

En daarna gaan verschillende partijen net als bij de Tweede Kamerverkiezingen een coalitie vormen. Samen moeten zij een meerderheid van de zetels hebben. Deze partijen leveren ook de wethouders. 

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

  • Ja (59%)
  • Nee (30%)
  • Geen mening (11%)
1358 stemmen