Volledig scherm
Werner ten Kate is informateur in Hardinxveld-Giessendam. © Ferry Verheij

Advies informateur: coalitie tussen T@B, SGP en ChristenUnie

Er zou een coalitie moeten komen tussen de T@B, SGP en ChristenUnie in Hardinxveld-Giessendam. Dat is het advies van Werner ten Kate, die eind vorige maand is aangesteld om te onderzoeken welke partijen het best met elkaar zouden kunnen samenwerken. Het advies luidt verder om elk partij één wethouder te laten leveren.

De huidige coalitie bestaat uit T@B en SGP, maar bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart verloor de T@B een zetel, waardoor er in de coalitie nog maar een zeer krappe meerderheid had. Onwenselijk, vonden de partijen. Ze stelden voor door een onafhankelijke verkenner te laten onderzoek of het mogelijk was een derde coalitiepartner te vinden. Met de ChristenUnie, die bij de verkiezingen een zetel won, denkt Ten Kate die geschikte partner te hebben gevonden. De coalitie heeft met de CU een flinke meerderheid in de gemeenteraad. Van de 17 raadszetels, hebben de 3 partijen er nu gezamenlijk 13. In de oppositie zitten alleen de PvdA (2 zetels) en het CDA (ook 2 zetels).

Volgens Ten Kate is verder uit de gesprekken tussen hem en de partijen gebleken dat veel partijen hebben aangegeven dat er de afgelopen jaren veel polarisatie is opgetreden tussen coalitie en oppositie. De verkenner adviseert dan ook alleen een coalitieakkoord op hoofdlijnen te maken en de komende vier jaar beter te gaan samenwerken. Alle fracties onderschrijven dat.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!