Volledig scherm
Gert van der Bijl (PvdA) kreeg nul stemmen, maar ligt er niet wakker van. © PvdA Culemborg

Culemborger Gert van der Bijl (PvdA) kreeg exact... 0 stemmen

Daar waar je winnaars hebt, vind je ook verliezers. Er zijn er die de vlag uitsteken omdat ze dankzij voorkeurstemmen tóch een plekje in de gemeenteraad hebben gekregen. Je hebt er ook, die helemaal geen stemmen hebben gekregen. Nul. Zoals Gert van der Bijl uit Culemborg.

Voor de nummer tien op de lijst van de lokale PvdA kleurde afgelopen woensdag bij de verkiezingen niemand zijn vakje rood.

Je zou toch denken dat er altijd wel iemand uit de kring van familie, vrienden en bekenden goed is voor tenminste één stem, al is het maar voor de moeite? Van der Bijl: „Ik heb iedereen in mijn omgeving gevraagd op onze lijsttrekker te stemmen, en dat is ook wat ik zelf heb gedaan. Hij heeft het vier jaar uitstekend gedaan, en ik hoop dat hij dat nog eens vier jaar op dezelfde wijze mag doen.”

Inzet

Was tenminste een stem uit eigen huiselijke kring niet fijn geweest, als blijk van waardering voor alle inzet die een kandidaat-raadslid aan de dag legt? ,,Mijn drie kinderen wonen buiten Culemborg, dus die konden niet op mij stemmen. En mijn partner heb ik ook gevraagd om vooral te stemmen op onze lijsttrekker.’’

Van der Bijl maakt nog deel uit van het PvdA-bestuur in Culemborg. En tien jaar geleden zat hij bovendien al eens in de gemeenteraad, in een tijd dat de PvdA nog vijf zetels bezette. Dus Gert van der Bijl weet wel degelijk hoe dat voelt, als er mensen zijn die hun stem aan je naam verbinden. „Maar denk niet dat ik nu totaal gedesillusioneerd ben. Veel meer dan van mijn nul stemmen, lig ik wakker van het feit dat we als PvdA nét niet die tweede zetel hebben gehaald.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht