Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Gorinchem en Leerdam
stemmen tegen de sleepwet

UPDATEIn de meeste regiogemeenten is een kleine meerderheid vóór de invoering van de 'sleepwet.' Alleen Gorinchem en Leerdam stemden nipt tegen. In de overige gemeenten stemde een kleine meerderheid vóór.

In Gorinchem namen naar verhouding de meeste mensen de moeite om hun mening over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten kenbaar te maken: het opkomstpercentage was hier bijna vijftig procent: iets minder dan de opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen.  

In de Altenagemeenten, waar alléén voor het referendum gestemd kon worden, kwamen de minste mensen naar de stembus. Zo was de opkomst in Werkendam slechts 23 procent. Ook Leerdam laat dat beeld zien, met als enige verschil dat een kleine meerderheid van de weinige stemmers daar juist tégen de wet is. 

Molenwaard liet woensdagavond rond 23.15 al weten dat de inwoners, net als Giesselanden, overwegend vóór de sleepwet hebben gestemd. Hier was de opkomst ruim 34 procent. Ruim zestig procent stemde 'voor'. 

Ook in Zederik is een meerderheid van de stemmers voorstander, met ruim 55 procent. In Zederik, waar ook geen gemeenteraadsverkiezingen waren, ging 27 procent van de stemgerechtigden naar de stembus voor het referendum. In Lingewaal, waar ook pas in november gemeenteraadsverkiezingen zijn, is een kleine meerderheid voor.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!