Volledig scherm
De raadszaal in Hardinxveld-Giessendam. © Kees Tanis

T@B, SGP en CU werken aan een nieuwe coalitie in Hardinxveld

De T@B, SGP en ChristenUnie in Hardinxveld-Giessendam gaan om de tafel om een nieuwe coalitie vorm te geven.

Een coalitie van die drie heeft volgens de Giessenburgse burgemeester Werner ten Kate de meeste kans van slagen. Ten Kate was vorige week aangesteld als verkenner en sprak de afgelopen dagen met de lijsttrekkers van de vijf partijen in het dorp. Op basis daarvan gaf hij het advies een coalitie te onderzoeken, bestaande uit de huidige coalitie T@B en SGP, aangevuld met de ChristenUnie.

Brede coalitie

Als die coalitie er komt, wordt dat een hele brede. Van de zeventien raadszetels, worden er uiteindelijk maar vier bezet door de oppositiepartijen PvdA (twee zetels) en CDA (ook twee).

Ten Kate adviseert T@B, SGP en CU dan ook om het toekomstige coalitieprogramma niet dicht te timmeren, maar juist te komen tot een raadsprogramma. Daarin moeten thema’s komen te staan die álle partijen belangrijk vinden. Doel is om beter te kunnen samenwerken en te voorkomen dat coalitie en oppositie lijnrecht tegenover elkaar komen te staan, iets dat de afgelopen jaren juist veelvuldig is gebeurd.

CU-voorman Jan Nederveen zegt tevreden te zijn met het advies van Ten Kate. ,,Ook met zijn voorstel om het anders te doen dan de afgelopen vier jaar. Er waren behoorlijk wat zaken die hebben gezorgd voor polarisatie.’’ Daarmee doelt hij onder meer op de toetreding van het dorp tot de Drechtsteden en het vervangen van de huidige subsidieregeling.

Advies

Nederveen wil echter nog niet op de zaken vooruit lopen. ,,Ik wil nog even van de inhoud wegblijven. Bovendien moet ik dit advies nog binnen de fractie bespreken en overleggen wat de vervolgstappen zijn.’’

Ook mag de CU zich buigen over een wethouderskandidaat. Volgens Ten Kate is het verstandig om elke coalitiepartij één wethouder te laten leveren. ,,De naam van onze kandidaat komt over anderhalve week naar buiten’’, zegt Nederveen.

De T@B zal echter een wethouder moeten inleveren. Die partij had de afgelopen raadsperiode - weliswaar parttime - twee wethouders in het college: Benhard van Houwelingen en Trudy Baggerman. Het is nog niet bekend wie vertrekt.

Onder leiding van een onafhankelijke formateur wordt volgende week verder gepraat.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in