Volledig scherm
Er werd 65 keer gestemd op de onlangs overleden PvdA'er Jan Huizer uit Hardinxveld-Giessendam. © Google Streetview

Tientallen stemmen voor overleden PvdA'er Jan Huizer

De vorige maand op 62-jarige leeftijd overleden Jan Huizer heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen woensdag 65 stemmen behaald. 

Huizer overleed in februari plotseling, nadat kort daarvoor de kieslijsten waren vastgesteld. Daardoor kon er nog gewoon op de nummer 5 van de PvdA worden gestemd. Dat deden woensdag uiteindelijk 65 inwoners. Een van hen was VVD-burgerraadslid Jolanda Verdoorn. ,,Hij was echt een dierbare vriend van ons. Als eerbetoon aan hem ga ik mijn stem op hem uitbrengen’’, liet ze deze krant vlak voor de verkiezingen weten. Haar eigen partij deed niet mee aan de verkiezingen, omdat het de VVD niet lukte om een kandidatenlijst samen te stellen.

De definitieve verkiezingsuitslag, die vanochtend werd gepresenteerd, verschilt overigens niet van de uitslag van woensdagavond. Er waren wel kandidaten die veel meer voorkeursstemmen kregen dan kandidaten die hoger op de lijst stonden, maar uiteindelijk toch geen plek in de raad krijgen. Om als ‘lagere kandidaat’ met voorkeursstemmen te worden gekozen moesten ze de helft van de zogenoemde kiesdeler halen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen is dat het aantal geldige stemmen gedeeld door het aantal te verdelen zetels in een gemeente. Voor Hardinxveld-Giessendam was de kiesdeler afgelopen woensdag 524 stemmen.