Tegenstanders referendum houden de overhand: Bekijk de tussenstand

In alle gemeenten konden kiezers gisteren hun mening geven over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv). De uitslagen kunnen via bovenstaande tool bekeken worden.

Bij het tellen van de stemmen zijn de tegenstemmers voorlopig in de meerderheid. Vooral in de grote gemeenten lijden de voorstanders forse nederlagen. In Rotterdam bijvoorbeeld gaapt er een gat van bijna 20 procent tussen beide kampen (38,5 procent voor, 57,4 procent tegen). In Groningen is zelfs 70,8 procent van de kiezers tegen.

In kleine gemeenten winnen de voorstanders het meestal wel. Wat opvalt is dat een groot blok aan gemeenten in het noorden van het land gisteren tegen de wet stemde.

Opvallend veel mensen stemden blanco. Meer dan 200.000 mensen (ongeveer 4 procent van alle kiezers) stemden niet voor of tegen. In plaats daarvan deden ze het biljet in de stembus zonder een hokje rood te kleuren. Die stemmen worden gewoon meegeteld in de uitslag en bij het berekenen van de opkomst. Een blanco stem is vaak bedoeld als proteststem.

Foutmarge

In gemeenten waar alleen het referendum werd gehouden, hadden de nee-stemmers een grote meerderheid: bijna 57 procent, meldt de Verkiezingsdienst van het ANP. Ruim 42 procent stemde voor. In plaatsen waar ook gemeenteraadsverkiezingen werden gehouden, waren die percentages respectievelijk 48,3 en 47,1 procent. De percentages zijn op basis van 60 procent van de stemmen. 

De uitslag van de eerste landelijke exitpoll werd kort na 21.00 bekendgemaakt. Volgens die resultaten heeft 49 procent voor gestemd en 48 procent van de kiezers tegen. Er is bij deze poll een foutmarge van 5 procent. Volgens de exit poll heeft 48 procent van de kiezers zijn stem uitgebracht.

Ook als de kiesdrempel van 30 procent gehaald wordt, is het karakter van het referendum raadgevend. De regering hoeft er dus niet per se naar te luisteren. In de peilingen van de afgelopen dagen hadden de voorstemmers een voorsprong op het tegenkamp. 

Volledig scherm
© Local Focus