Volledig scherm
PREMIUM
Een fotografe bij de boerderij in Ruinerwold. De zaak trekt veel internationale belangstelling. © EPA

De boerderij in Ruinerwold: wat weten we en wie is wie?

Na de vondst van een gezin in een boerderij in het Drentse Ruinerwold, afgelopen maandag, komt een oneindige stroom aan nieuwe feiten, verhalen en geruchten naar buiten. Wat is waar? En wie is wie? Een samenvatting, aan de hand van de belangrijkste hoofdpersonen in deze bizarre zaak.   

Josef B. Een 58-jarige meubelbewerker. Werkte onder meer aan meubels en jachten. Stond bij collega-ondernemers bekend als een absolute vakman. Groeide met vier broers en zussen op op een boerderij in Waldhausen im Strudengau, zo’n 150 kilometer ten westen van Wenen. Verhuisde een aantal keer, trok bij een tante in en kwam in aanraking met de Moonsekte. Kreeg twee dochters (een tweeling) met een Aziatische vrouw die hij in de sekte ontmoette. Het echtpaar kwam via de sekte in contact met Gerrit-Jan van D. en zijn vrouw. Josef ging vanaf eind jaren 90 regelmatig naar Nederland en woonde er ook op verschillende plekken. In 2010 liet hij zich uitschrijven in Oostenrijk en streek hij neer in de boerderij aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold.   

  1. Kritiek op Europese Commissie: ‘Green Deal blijft dweilen met de kraan open’

    Kritiek op Europese Commissie: ‘Green Deal blijft dweilen met de kraan open’

    De zogeheten ‘Green Deal’ van de Europese Commissie gaat milieuorganisaties niet ver genoeg. Greenpeace noemt de plannen die Brussel heeft om de EU te verduurzamen onvoldoende en te vaag. Volgens Milieudefensie houdt de commissie nog te veel taboes in stand. ,,Meer CO2-belasting heffen en intussen doorgaan met het uitdelen van tientallen miljarden subsidies voor olie, gas en kolen is dweilen met de kraan wagenwijd open’’, meent directeur Donald Pols.
  2. Nobelprijswinnaar én regeringsleider verweert zich tegen klacht Rohingya-genocide

    Nobelprijs­win­naar én regerings­lei­der verweert zich tegen klacht Rohingya-genocide

    De Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi heeft bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, waar Gambia en Myanmar vandaag voor de tweede dag op rij tegenover elkaar staan, het beleid van haar land met betrekking tot de islamitische minderheid van de Rohingya hoogstpersoonlijk verdedigd. De beschuldigingen van Gambia aan het adres van Myanmar geven volgens haar een ‘volstrekt onvolledig en misleidend beeld’ van de situatie.