Dumoulin opgelucht dat hij geen schade oploopt bij val in afdaling

VideoTom Dumoulin is blij dat zijn valpartij in de slotfase van de tiende etappe van de Giro d'Italia hem niet duur is komen te staan. De titelverdediger kon door meesterknecht Sam Oomen snel teruggebracht worden en verloor daardoor geen tijd.

,,Het was even tricky", blikt de nummer twee van het klassement (op 41 seconden van leider Simon Yates) bij Eurosport terug op zijn glijpartij op 18 kilometer van de streep ,,Ik viel in de afdaling en moest snel van fiets wisselen omdat ik de ketting er niet op kreeg. Gelukkig kon ik snel terugkeren. Sam heeft goed werk verricht, daar ben ik hem heel dankbaar voor."

De kopman van Team Sunweb heeft ook fysiek geen schade opgelopen. ,,Het was even schrikken, maar gelukkig heb ik nergens last van momenteel", zo blikt hij terug op een hectische dag, waarin er hard werd gereden om Esteban Chaves (die tweede stond in het klassement) op achterstand te zetten. ,,We wilden hem niet laten terugkeren. Daarom werd het een zware dag."

Volledig scherm
Tom Dumoulin komt in het peloton over de streep na een hectische Giro-etappe. © photo: Cor Vos

,,De eerste etappe na een rustdag is toch speciaal", gaf hij aan na zijn achttiende plaats in de rituitslag. ,,Ik voelde me ook zo slecht op de eerste beklimming, echt niet normaal. Mijn benen liepen vol en ik kon niet diep gaan. Het is niet iets om over naar huis te schrijven. Ik heb ook nog nooit zo'n start meegemaakt van een etappe in een grote ronde.''

Dumoulin raakte wel drie seconden verder achterop bij klassementsleider Simon Yates, die een tussensprint won. De kopman van Team Sunweb bemoeide zich niet met de sprint en zag zijn achterstand op de Brit groeien tot 41 seconden. ,,Ik dacht nog even om ook te gaan sprinten", zei Dumoulin. ,,Maar dat kostte veel energie voor weinig. En ik moet het in de sprint denk ik ook afleggen."

  1. Froome pakt roze na fabelachtige solo, Dumoulin blijft tweede

    Froome pakt roze na fabelachti­ge solo, Dumoulin blijft tweede

    Na een historische bergrit in de Ronde van Italië heeft Chris Froome na een ongekende solo van meer dan tachtig kilometer de macht gegrepen. De Brit, eerder nog afgeschreven deze Giro, won de etappe en heeft in het klassement nu 40 seconden voorsprong op Tom Dumoulin. Voormalig roze-truidrager Simon Yates speelt na een totale ineenstorting geen enkele rol meer in het klassement. Morgen volgt nog een zware bergrit met finish bergop.