Volledig scherm
Chaves verloor bijna een half uur in de tiende Giro-rit en speelt geen rol meer in het klassement. © photo: Cor Vos

Teleurgestelde Chaves moet gissen naar oorzaak van enorme inzinking

Esteban Chaves heeft geen verklaring voor zijn totale offday in de tiende en langste etappe van de Giro d'Italia. De Colombiaan begon de dag als nummer twee van het klassement, maar moest al op de eerste klim van de dag lossen en verloor uiteindelijk maar liefst 25 minuten.

,,Ik heb geen idee wat er aan de hand was. Ik had gewoon geen kracht in mijn benen en kon op de beklimming het tempo niet volgen. Met de hulp van ploeggenoten probeerde ik daarna nog terug te keren, maar helaas lukte dat niet", vertelde hij meteen na de finish.

Chaves had in de eerste anderhalve week van de Giro juist indruk gemaakt met een ritzege en het veroveren van de blauwe bergtrui. ,,Ik heb altijd een haat-liefde-verhouding met Italië gehad. Een paar dagen geleden beleefde ik hier een van de beste dagen van mijn carrière en nu overkomt me dit. Mentaal is het zwaar, maar zo is het leven."

Matthew White, de ploegleider van Chaves bij Mitchelton-Scott, zocht tijdens de rit al naar oorzaken voor de enorme inzinking van zijn renner. ,,Het zou kunnen dat hij last van hooikoorts heeft. Er hangen veel pollen in de lucht."

Yates

Het wegvallen van Chaves uit de top van het klassement, zorgt wel voor een duidelijke hiërarchie binnen de Australische formatie. Alles draait vanaf nu om Simon Yates, de trotse drager van de roze trui.

,,Het is belangrijk dat we nog steeds de leiderstrui binnen de ploeg hebben, dus onze plannen blijven ongewijzigd", zegt Chaves, die in het restant van de Giro als meesterknecht van zijn Britse ploeggenoot zal gaan fungeren. ,,We zijn hier begonnen met het idee om de Giro te winnen en daar gaan we nog steeds vol voor."