Volledig scherm
© BELGA

Van den Broeck stopt aan het einde van het seizoen

Jurgen Van den Broeck is bezig aan zijn laatste wielerseizoen. De sport valt de 34-jarige Belgische renner van Team LottoNL-Jumbo steeds zwaarder, laat hij vandaag weten in een persbericht van zijn Nederlandse werkgever.

Volledig scherm
© photo: Cor Vos

,,Ik luister naar de signalen van mijn lichaam. Je kunt de wielersport alleen voor 100 procent bedrijven. Het valt me alsmaar zwaarder om dat te bereiken en ik heb er steeds meer moeite mee om er veel voor van huis te zijn'', aldus de renner uit Herentals.

Van den Broeck had in de Giro de meesterknecht van Steven Kruijswijk moeten zijn, maar door een zitvlakprobleem kan hij zijn kopman amper helpen vertelde hij twee dagen geleden aan het Belgische 
Sporza. ,,Gelukkig begint het stilaan weg te trekken. Een paar dagen voor de eerste bergrit was het daar plots. Het is heel vervelend. Ik heb nog nooit last gehad van mijn zitvlak." De moeite die het hem kost het vereiste niveau te halen, deed hem beseffen dat hij er geen extra jaar meer aan vast wil plakken. ,,Ik ben de ploeg heel erg dankbaar voor het feit dat het heeft meegedacht over wat voor mij het beste is.''

Van den Broeck heeft nog een contract dat doorloopt tot en met 2018. Hij beëindigt dat nu aan het einde van dit jaar. De Belg startte in zijn carrière in vijftien grote rondes. Vier keer wist hij bij de beste tien te eindigen, met als hoogtepunt zijn derde plaats in de Tour de France van 2010. Hij werd ook een keer vierde in de Tour, zevende in de Giro en achtste in de Vuelta.

Van den Broeck debuteerde in 2004 in het profpeloton en kwam uit voor onder meer de ploegen Discovery Channel, het Belgische Lotto en Katoesja. Augustus 2016 tekende hij bij LottoNL-Jumbo. ,,Jurgen mag trots zijn op een heel mooie carrière. Dat hij eerlijk aangaf dat hij dit zware vak niet nog een jaar wil uitoefenen, bewonder ik'', aldus sportief directeur Merijn Zeeman van LottoNL-Jumbo.

Volledig scherm
Stef Clement (r) en Jurgen van den Broeck (l). © Photo News