Volledig scherm
© AP

Zo zorg je dat Google jou niet meer volgt

Hoewel veel internetgebruikers privacy belangrijk vinden, weten maar weinig mensen dat Google mogelijk veel gegevens over ze opslaat. Dit is aan te passen in de instellingen van je account. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Wij leggen het je uit in zes simpele stappen.

1 - Open je internetbrowser - zoals Google Chrome, Mozilla Firefox of Microsoft Internet Explorer – en ga naar Google.

2 – Ben je nog niet ingelogd: klik dan rechtsboven op de website op ‘Inloggen’ (in de blauwe balk). Vul je e-mailadres en je wachtwoord in, en klik op ‘volgende’. Je komt weer terug op . Klik nu op het ronde icoon van je Google-account, rechtsboven op de website, en vervolgens op de blauwe balk met ‘Google-account’

Ben je al wel ingelogd: klik op het ronde icoon van je Google-account, rechtsboven op de website, en vervolgens op de blauwe balk met ‘Google-account’.

3 – Je zit nu in je account. Klik in de lijst aan de linkerkant van de website op ‘Gegevens en personalisatie’.

4 – In de balk ‘Activiteitsopties’ zie je wat er allemaal staat in- of uitgeschakeld. Staat er bij een activiteit ‘Onderbroken’, dan wordt er niets opgeslagen. Staat er ‘Aan’, dan legt Google die gegevens vast. Wil je iets aanpassen? Klik dan op het onderdeel waarvan je de instellingen wilt wijzigen, bijvoorbeeld ‘Web- en app-activiteit’.

5 – Er verschijnt er nieuw scherm. Klik daarin op het schuifbalkje (rechts in het midden van de pagina) om de instelling aan te passen. Er verschijnt een pop-up: kies daarin voor ‘Inschakelen’ of ‘Onderbreken’, afhankelijk van je gewenste instelling.

6 – Klik bovenin het scherm – naast ‘Activiteitsopties’ – op de pijl naar links. Je komt nu weer in het scherm waar je de instellingen kunt kiezen. Herhaal daar stappen 4 en 5 om andere instellingen naar wens aan te passen.

Volledig scherm
Via dit scherm in je browser zet je de locatiegeschiedenis uit. Op deze manier volgt Google niet meer waar je op vrijwel ieder moment van de dag bent. © Screencapture

Alles verwijderen

Zijn er al veel gegevens opgeslagen, dan biedt Google je de mogelijkheid om deze te verwijderen. Dat kan zo: ga naar https://myactivity.google.com/delete-activity. Klik links in het scherm op ‘Activiteit verwijderen op basis van’.

Wil je alles wat Google heeft opgeslagen verwijderen? Klik dan onder ‘Verwijderen op basis van datum’ op ‘Vandaag’. Kies dan ‘Onbeperkt’. Zorg dat de onderset keuzebalk op ‘Alle producten’ staat. Klik nu op ‘Verwijderen’ (blauwe letters, onderaan de pagina), daarna op ‘Ja’ en op ‘Verwijderen’.

Google verwijdert nu alle gegevens die over jou zijn opgeslagen.

Klik hier voor de longread over privacy en Google.

Bekijk in de explainer hieronder welke prijs we betalen voor het gebruik van Google.