Volledig scherm
Gastvrouw Manuela is reden om terug te keren naar Maan. Net als de kaas. © Foto Ruud Voest

Asperges met een volle bijt en een mooie kaasplank bij Maan op de Kerkbrink in Breukelen

Zwolle, Vaassen en Kruiningen genieten de hoogste sterrenstatus in de horeca, maar Breukelen mag er ook zijn. Hier schittert Maan aan de hemel. Manuela eigenlijk, die de 3JS (Jonnie, Jacob Jan en Jannis) graag uitdaagt voor een duel op spijs, wijn en charme.

Voor de rubriek De Gouden Pollepel bezoekt en beoordeelt het AD Utrechts Nieuwsblad wekelijks een restaurant in de regio. Heeft u tips? Mail naar un.reageren@ad.nl.

Kaas
Een gevarieerde, goed opgebouwde kaasplank geeft het diner een rijke nasmaak. Maar waarom zijn die smaakmakers zo vaak van Franse en Italiaanse komaf? Kaasboer Martin van Klooster: ,,Nederland kaasland, toch? Wij maken Hollandse boerenkaas. Dat is toch wat je wilt op je plankje? Extra belegen en oude boeren bijvoorbeeld, maar we hebben ze ook met rozemarijn, kruidnagel en vadouvan. Een Hollandse belegen geit of de regionale Doruvael geeft de plank nog meer kleur.’’

Het is bluf met een knipoog. De genoemde sterrenchefs verdienden hun sporen immers aan de kachel en Manuela Kreeftmeijer niet. Zij draait als ervaren gastvrouw (Slangevegt) het voorportaal van haar eigen toko, terwijl broer Donny vanavond de keukenshow moet stelen. Hij speelt een noodgedwongen solovoorstelling, in afwachting van een jonge sous. Zijn zweten der peentjes wordt met enige coulance vertaald in ons eindoordeel.

We genieten de asperge midden in het seizoen. Op 24 juni (Sint Jan) worden de bedden weer voorzichtig toegedekt, maar tot die tijd mag deze groente naar hartenlust gestoken, gekookt en opgediend worden, althans voor mij. Dat gebeurt bij Maan in een soepje ter amuse, in combinatie met ei voor mijn tafelpartner en op ham voor ondergetekende. Het antwoord op de hamvraag? Prima gekookt, een prettige bijt! Alleen die ham van het lam schiet op smaak helaas tekort, net als de vijgen. Onthoud: vijgen komen in augustus veel meer tot hun (smaak)recht. Het witte goud wordt gelukkig gered door een paar druppels zwart: aceto balsamico, intens en stroperig. Volledig in balans is het andere voorgerecht. Asperges mogen misschien dominant zijn, ze kunnen het prima vinden met truffel, ui (compote) en het gepocheerde ei. In het glas Noord-Italiaans wit: een garganega uit Veneto, die ook zijn mannetje staat.

Op de Kerkbrink in Breukelen regeren de vleeskeukens. Chef Donny kookt echter met liefde van drie walletjes voor een kleine, maar goed afgestemde kaart. Wij negeren de eendenborst en vegetarische risotto voor het betere visserswerk, zoals de zeebaars. Dit visje heeft vooral liefde nodig in de keuken om zijn milde smaak en fijne structuur te behouden. Dat is gelukt. Fijngesneden knolselderij geeft een lekker en subtiel knappertje aan het gerecht. Het duet van kreeft en krab met bulgur kreeg een plek bij de tussengerechten, maar wordt op mijn verzoek als hoofdgerecht opgediend. Tegen een meerprijs van 7 euro is de portie aan de bescheiden kant, maar het 'ontpantserde' schaalvlees is wel lekker vers en met kerrie mooi op smaak gebracht. De granny smith zorgt voor een toepasselijk zuurtje, alleen: waarom is dit hierbij de enige groene component? Wij willen groenten!

Charme

Volledig scherm
Maan, op de Kerkbrink in Breukelen © Ruud Voest

Gastvrouw Manuela etaleert vanavond in het bijzonder haar wijn- en kaaskennis, maar wint haar gasten ook op charme. Attent en professioneel, warm en persoonlijk. Om haar zou je terugkeren. En om de kaas: wat een heerlijk palet! Van de reblochon (zusje van de rochebaron) in vijf happen naar de climax uit de streek. Een tienjarige port (Ruby) en smeuïg kletzenbrood van buurman Remko geleiden het kaaskwintet rustig naar donkere krochten. Meer dan een goede bekomst.

De chocoladetaart kennen we in vele variaties, maar deze pleziert vooral de zoetekauw die een onsje meer mag hebben. Een lekker vette crémeux in combinatie met witte chocoladecrème, druppels van gezouten karamel en sorbetijs van passievrucht... Met recht volle maan, vanavond.

Bekijk de tussenstand in de Gouden Pollepel hier.

Maan, Breukelen
Voorgerecht:7,5
Hoofdgerecht:8
Nagerecht:9,5
Bediening:9
Sfeer:8
Prijs-kwaliteit (telt dubbel):7,5
Eindcijfer:8,2

Adres: Kerkbrink 31, Breukelen
Telefoon: 0346 -264265
Open:woensdag tot en met zondag, vrijdag en zaterdag ook lunch
Bereikbaar: parkeren en bushalte om de hoek
Ambiance: knus en eigentijds
Bijzonder: terras op het plein
Tafelwater: fles 5 euro
Rolstoelvriendelijk: nee
Kindvriendelijk: niet bijzonder
Prijs: menu vanaf 32,50 euro
Afgerekend: 127,25

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht