Volledig scherm
PREMIUM
Moet je in Japan voor het avondmaal nog door de knieën, bij Kounosuke respecteren ze de Europese maatstaven, als het gaat om de tafels. © Ruud Voest

Heerlijk eten in Japan aan de Vaartsche Rijn

 We beproeven met De Gouden Pollepel al vele jaren verre horizonten van dichtbij. Thailand, India, Argentinië, ze lieten zich smaken. Japan stond echter nog niet op ons lijstje. Tot vandaag. Mijn Pollepel versus haar stokjes: Kanako Imai.

Beoordeling
Voorgerecht: 8,5
Hoofdgerecht: 9
Nagerecht: 7,5
Bediening: 9
Sfeer: 8
Prijs-kwaliteit (telt dubbel): 8
Eindcijfer 8.3

Imai is ruim 9000 kilometer van huis, maar voelt zich inmiddels ook in Utrecht thuis. Geen wonder, want Utrecht en Japan zijn, mede door judoka Geesink en Bruna's nijntje, beste vrienden. Tot zover de charme van de diplomatie, want we gaan aan tafel! Een Hollandse tafel, voor de goede orde. Moet je in Japan voor het avondmaal nog door de knieën, bij Kounosuke respecteren ze de Europese maatstaven.

Eenmaal gezeten echter, gelden Japanse tafelmanieren. Neem de dames in de bediening: in kimono gestoken, het hoofd gebogen en Engels sprekend met een Japanse tongval. De hoffelijke gastvrijheid toont zich ook bij de rijstwijn vooraf. Het sakeglas wordt riant overschonken, maar de overvloed wordt opgevangen in een bakje. Een bijzondere traditie, die doet slurpen. Wat verder opvalt op de drankenkaart, zijn de klassieke wijnen uit Europa, de bieren uit Japan én van De Leckere, en de whisky's onder een apart hoofdstuk. Ja, Japanners zijn trots op eigen stook.

Kounosuke gaat bewust voorbij aan de doodgeknuffelde sushihype. Er is gekozen voor de donburi als hoofdgerecht, ofwel: rijstkommen in allerlei variaties. Vooraf pikken we twee gerechtjes uit het segment streetfood, zoals de takoyaki. Deze gefrituurde octopusballetjes hebben op het oog veel weg van onze poffertjes, maar dat zegt meer over ons beperkte referentiekader. We ervaren een knapperige vis-bite en een subtiele smaak, die met een Japanse worcestersaus wordt opgehaald.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht