Volledig scherm
© Saskia Berdenis van Berlekom

Palingmisser in Spakenburg

DE GOUDEN POLLEPELBoccara, Montand, Dutronc, Clerc; ze komen allemaal langs in Bunschoten. Niet om te eten, maar om van zich te laten horen. Bistro Zuid biedt immers een totaal avondje Frankrijk, met hier en daar een beetje ‘merde’ aan de culinaire knikker.

Een restaurant dat zichzelf beschouwd als fenomeen (lees: zeldzaam verschijnsel), intrigeert. Het is daarom én vanwege de aantrekkelijke website dat we op een dinsdagavond binnenvallen op de Molenstraat in het vissersdorp. Reserveren was klaarblijkelijk niet nodig, want er zijn slechts drie tafels ‘in bedrijf’. Die van ons: in de hoek bij het raam, met een goed zicht op het sfeervolle interieur.

Bistro Zuid was eens De Boezeroen, maar ging vorig jaar volledig in de make-over. Het valt te hopen dat de chef over een gelijkwaardige klasse beschikt als de interieurontwerper.

Een bistro met authentiek Franse gerechten? Handenwrijvend verheugen wij ons op steak tartare, uiensoep, rillettes, escargots en de Bœuf bourguignon, maar het is niets van dat. Sterker nog, Italië en Spanje lijken de Franse keuken te hebben overmeesterd. Jammer. Dan maar de Hors-d’oeuvre Varié van de kaart gekozen; een plankje met wildpaté, gerookte eend, Hollandse garnalen en gerookte paling. Maar ook hier moeten we jammeren, want er is geen paling. Geen paling?! Jacob van Jan, waar ben je als het dorp je nodig heeft?

Ober Stefan zegt het met spijt en belooft ter compensatie iets meer paté, eend en garnalen. Heel attent, maar goedmaken doet het niet. Zo is het (ontdooide) eendje waterig en zout, de wildpaté laag op smaak en het glaasje garnalen nogal sober. Een beetje bieslook of appel zou goed doen. Voor € 21,50 voelen we ons dan ook een beetje bekocht.

Volledig scherm
Het exterieur van Bistro Zuid. © Saskia Berdenis van Berlekom

Jammer dat het garnituur zo vaak bestaat uit friet met mayo. 

Culinair ondernemer Pim Haaksman (kookkado.nl): ,,Waarom denken zoveel restaurateurs dat er friet bij ieder hoofdgerecht hoort? Doe mij maar iets minder eiwitten en vetten en meer groente. Een maaltijd is minder zwaar en beter voor de energiebalans als het met mooie groenten is bereid. Met het groentegarnituur kunnen koks het verschil maken. Rooster die venkel, smoor die bonen, marineer die pompoen. Geef groenten aandacht.”

U stelt zich bij de Pollepel-recensent misschien een stuk chagrijn voor met een plaksnor, maar het tegendeel is waar. Met plezier bestelden we deze week weer zes gerechten en als anonieme gasten rekenden we keurig af, met de pin en de pen. Zo kan ik in alle eerlijkheid de voldoende voor deze gang verdedigen met de prima Salade Roquefort. Knapperige sla, warme paddenstoelen en spek, en een uitgebalanceerde smaakverhouding. Geen rode cijfers dus.

Hoewel Bistro Zuid de banden met de palingroker moet aanhalen, is het contact met de plaatselijke slager heel goed. Buurman Groen is derhalve huisleverancier. Uit zijn toko komt onder meer de gekonfijte eendenbout, die op het bord wat droog en zout is. Eenzaam ook, met slechts wat quiche en aardappelgratin.

De hertenbiefstuk van mijn tafelpartner is rijk van smaak en mooi rosé van binnen, maar helaas van de andere kant van de wereld gehaald. Eigen hert eerst! Of een Schot voor mijn part.

Kleur

Bij beide gerechten wordt bovendien identiteit gemist. Maak het verschil met je groenten; mooi op kleur, goed op smaak. Daar zijn punten en euro’s mee te verdienen, dus win-win.

De lemon curd en het Friese wentelteefje ter afsluiting bevestigen onze ervaringen bij de voor- en hoofdgerechten. Het is oké, maar Bistro Zuid grossiert in fenomenaal gemiste kansen en blijft derhalve buiten de top 10.

Aan Stefan, de wijnen, het servies en de chansonniers heeft het niet gelegen.

Beoordeling 6,6

Voorgerecht 6
Hoofdgerecht 6,5
Nagerecht 7
Bediening 7,5
Sfeer 7,5
Prijs-kwaliteit 6

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort