Volledig scherm
PREMIUM
Te gast bij Gys aan de Voorstraat in Utrecht. De porties zijn riant, de nagerechten stevig. © Foto Ruud Voest

Plantaardig eten bij Gys aan de Voorstraat

DE GOUDEN POLLEPELGYS Is dit een uitbater met expansiedrift? We kunnen immers kiezen uit twee locaties in Utrecht: de Amsterdamsestraatweg en de Voorstraat. Het wordt die laatste. Tafel 9 om precies te zijn, met uitzicht op Gys zelf. Gijs eigenlijk, maar dan eigenwys.

Het was vanwege het succes in de Voorstraat (‘We zitten elke avond vol, meneer’) dat er drie jaar na de start een tweelingbroertje bij kwam. Gezond ondernemerschap dus. Daarnaast geniet Gijs Werschkull in Utrecht de gunfactor. Om zijn restaurant SYR, waar vluchtelingen kunnen werken en om de biologische missie met de twee Gys-lokalen. Die biologica zit ’m trouwens vooral in de groene energie en het streven naar no-waste. In het klassement van De Gouden Pollepel is dat een griffel waard, maar een tien voor koken wordt niet gehaald.

Gys liet zich bij onze reservering via internet niet in de kaart kijken. Het zomermenu werd nog geëtaleerd, terwijl de wintertijd toch echt al van kracht was. Daarom wordt, onder het genot van een heus Gysbiertje (stadsbrouwerij De Leckere) en een droge Veltliner (Burgenland, Oostenrijk), de actuele seizoenkaart ter plaatse bestudeerd. Die is vooral klein, waarbij verschillende vegetarische en veganistische gerechten naar vleesklassiekers zijn genoemd. Hoezo Sateh, Fish & Chips, Pulled pork en Kapsalon? De scepsis maakt nieuwsgierig naar gang twee.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht