Volledig scherm
Deze gasten laten zich de spijzen en wijnen in Rare Jongens goed smaken. © Foto Ruud Voest

Veni, vidi, aanvallen bij Castellum Hoge Woerd

Castellum Hoge Woerd in De Meern is eigenlijk verplichte kost voor Utrechters. Hier worden de Romeinen herinnerd, de soldaten van het Limes-fort in het bijzonder. Twee mannen buiten de poort kunnen de knipoog niet laten.

Beoordeling
Voorgerecht 7.5
Hoofdgerecht 7
Nagerecht 7
Bediening 8
Sfeer 7
Prijs-kwaliteit (telt dubbel) 6.5

Eindcijfer 7.1

De Galliërs, Asterix en Obelix? Nee, René Spoolder en Rob Rijkse, die zich vier jaar geleden lieten inspireren door de historische locatie én de Romeinse geneugten. Romeinen waren in de stripboeken van Albert Uderzo misschien rare jongens, maar ze hadden wel smaak. Ze lieten zich tijdens hun ‘trektocht’ door Europa maar wat graag culinair inspireren en dekten volle tafels, zo gaat het Castellum-verhaal. Spoolder en Rijkse proberen die traditie voort te zetten met hun spijs-, wijn- en bierlokaal naast het fort. De keuken is open, het meubilair eenvoudig, de muziek uit de jaren 80. Rijkse wordt vanavond niet gezien, het is Spoolder die de lakens uitdeelt, met zichtbaar plezier. Voor onze witte wijnstart wordt de Weissburgunder aanbevolen, een pinot blanc uit de Moezelstreek met een kleine tinteling. Friszuur en fijn fruitig is-ie. En behalve de menukaart van papier komt het specialiteitenbord naar tafel 10. Schelvisfilet en entrecote zijn de dag-toppers.

Het hoofdstuk voorgerechten is beperkt. De salade, soep, wrap en het brood laten we voor wat ze zijn. We bestellen de kreeftcocktail en omelet. Een omelet met bospaddenstoelen scoort op moeilijkheidsgraad geen bonuspunten, maar de toevoeging van wat truffel (aroma!) en een kaaskrokantje wordt wel gewaardeerd. Het gerecht is helaas wat lauw.

De cocktail van rivierkreeftjes met aardappel, veldsla en gedroogde citroen is riant en zeer smakelijk. De chef komt hier goed weg met zijn mayonaise van dragon, want wij zijn liefhebbers. Maar het kruid is nogal overheersend en in dat opzicht zeker geen allemansvriend. Uitkijken dus.

Heerlijk schelvisje

Wat een heerlijk schelvisje proeven we bij de tweede gang! Het is een trendy familielid van de kabeljauw, dat bij Rare Jongens een prima bereiding kreeg. De gestoofde prei en wortel, en de crème van bataat combineren uitstekend, ook in het licht van de seizoenen. Stond er ook geen schaaldierenschuim op het bord? Jazeker, maar dat wordt, twee happen voor het eind, helaas apart geleverd, met excuses uit de keuken.

Mijn zwaarwichtige entrecote komt met oesterzwammen, knolselderij en roseval-piepers: respectievelijk gewokt, gepureerd en geroosterd. Allemaal naar behoren en goed op elkaar afgestemd, maar het groenteaandeel is zeer minimaal. Het vlees krijg de hoofdrol en hoewel de vetrand van de entrecote bij het bakken lekker is gekaramelliseerd, werd aan de smaak van de gast voorbijgegaan. Hoe had u de entrecote graag gewild? De vraag móet worden gesteld!

Bij het uithalen van borden en glazen predikt de gastheer nog met trots de brouwsels van eigen huis, Tripel Trappel en Witte Woeste. De blijde bierboodschap komt helaas als mosterd na de maaltijd. Althans, voor recensent en partner. Wij genieten de zoete slothap liever zonder bitter. Zo beoordelen we het chocoladetaartje met citroen-vanilleroom en amandel als een beetje droog, maar wel lekker. En de rondo (‘Ehh... omdat ie rond is’) van appel en amandel als een heerlijke decembertoet. Het bijbehorende bolletje kaneelijs smaakt ietwat chemisch. Een snufje van Panoramix, wellicht?

Dragon
Het is een must in de kruidentuin, al is het gevoelig voor schimmels. Maar ook een gevaar in de keuken! Net als basilicum en lavendel wil dragon weleens overheersen. De bittere anijssmaak kan een gerecht ophalen, maar ook doodslaan. Krijg je Franse tafelgasten of wil je Frans koken, dan zou ik de verse, jonge blaadjes van de Franse dragon adviseren. Ideaal om een bearnaisesaus mee te maken. Daarnaast doet dit Aziatische drakenkruid het goed in salades en bij kip. De wat oudere en grotere blaadjes zou ik bewaren voor de soep.

Bekijk hier de tussenstand in de Gouden Pollepel.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht