Volledig scherm
© Peter Franken

'Ik hoef eigenlijk nooit de menukaart te laten zien'

Gouden PollepelEen ventilator biedt enig soelaas in het drukkend warme restaurant. In de keuken houdt de kok het hoofd koel, want zijn creaties zijn van constante hoge kwaliteit. Het brengt de nieuwkomer uit Gouda aan de kop van de ranglijst.

Volledig scherm
© AD

In een wat onooglijke straat net buiten het Goudse centrum zit sinds een klein half jaar restaurant Unique. Het is te hopen dat het dit etablissement beter vergaat dan de Alphense gelijknamige brasserie die twee jaar geleden failliet ging. De belangstelling op de doordeweekse avond van ons bezoek belooft weinig goeds op dit punt; we zijn de enige gasten. Maar, zo verzekert de bediening, gisteravond zat het vol en ook het komend weekend ziet er goed uit.

Wellicht speelt het op deze drukkend warme avond een rol dat Unique niet over een terras beschikt. Een weeromslag is voorspeld, dus we gokken maar dat aspirant-restaurantbezoekers liever nog een avondje in de tuin zitten.

Licht industrieel
Aan de inrichting zal het niet liggen. Unique is op dit punt zeker niet uniek, want zoals veel jongere restaurants heeft het een licht industrieel interieur, onder meer dankzij de lampen, de betonnen vloer en dikke glimmende plafondbuizen in het zicht. Onze tafel staat tegen een door geel ledlicht beschenen wand waarin vele tientallen wijnflessen in metalen goten tot aan het plafond gerangschikt liggen. De stijl is niet helemaal consequent doorgevoerd. De stoelen zijn met roomwit leer bekleed en de tafels zijn van donkerbruin hout.

Quote

We bestellen vooraf een glaasje huiswijn. Opvallend is dat we die eerst mogen proeven

Volledig scherm
© Peter Franken
Volledig scherm
© AD

De gastheer stelt voor ons op een 'culinaire reis' mee te nemen, ofwel een verrassingsmenu van zes kleine gerechten. Ook de prijs blijft een surprise. ,,Ik hoef eigenlijk nooit de menukaart te laten zien", zegt hij. Maar aan ons dus wel en we besluiten zoals zo vaak à la carte te eten. Op de kaart staat overigens niets over de geadviseerde culinaire trip.

Opvallend
We bestellen vooraf een glaasje huiswijn. Opvallend is dat we die eerst mogen proeven. Attent! Als amuse komt een kopje gazpacho. In deze pittige koude soep zitten Texelse garnalen en een gepoft tomaatje.

De eerste keuze valt op een gerecht genaamd 'Vegetarisch plezier' met als hoofdbestanddelen avocado, truffel en aardappelkaantjes (€12). De geurige toppaddenstoel komt in twee verschijningsvormen: in een vinaigrette en geschaafd. De aardse smaak ervan combineert bijzonder goed met de zalvend zachte avocado, de krokante kaantjes en het lichte zuur dat ook in de vinaigrette zit. Minstens net zo geslaagd is het gelakte zachte buikspek met een heerlijk rijke jus en mousseline van topinamboer ofwel aardpeer (€14,50).

Het eerste hoofdgerecht bestaat uit dry aged Hollands rund, een seizoensgarnituur en maidera-jus (€24,50). De diamanthaas blijkt supermals, de jus is rijk van smaak en het garnituur omvat onder meer romanesco, bloemkool, meiknol en mousseline van de zoete aardappel bataat.

Dagprijs
De visspecialiteit van de dag is gebakken schol op de graat met ongeveer hetzelfde prima garnituur als bij het andere hoofdgerecht. De menukaart meldt 'dagprijs' en die blijkt €25,50 te zijn.

De nagerechten vormen geen trendbreuk want ook de 'Chocolade explosie' (€8,50) en het grand dessert (€7,50), dat de bediening buiten de vaste kaart om aanbiedt, zijn heel goed. Het brengt de nieuweling op de eerste plaats.

Beoordeling 8,4

Voorgerecht 9,0
Hoofdgerecht 9.0
Nagerecht 9.0
Bediening 8,5
Sfeer 8,0
Prijs-Kwaliteit (telt dubbel) 7,5