Nayolie winnaar Gouden Pollepel: ‘Bij dit restaurant gebeurt iets bijzonders’

Video/Gouden PollepelEen enkele keer gebeurt er iets bijzonders in een restaurant. Dat eten veel meer is dan voedsel proeven, dat er een chef aan het werk is die nieuwe culinaire horizonten opent. Ons overkwam dat in Nayolie, de winnaar van de Gouden Pollepel.

Beoordeling
Voorgerecht 9
Hoofdgerecht 9
Nagerecht 9
Bediening 8
Sfeer 7
Prijs-kwaliteit (telt dubbel)8,5
Eindscore:  8,5

De emoties liepen al hoog op toen lezers van de krant en de AD-site hem op zijn hoge score attendeerden in onze eetrubriek. En nu, na de bekendmaking dat híj - Kelvin Lin van restaurant Nayolie- glansrijk de pollepel-competitie van dit jaar heeft gewonnen, zoekt de chef-kok uit Voorschoten nog steeds geëmotioneerd naar woorden.

Na een turbulent leven met veel vallen en telkens weer opstaan, is het winnen van deze restaurantcompetitie voor hem de kroon op zijn werk en beloning voor zijn hartstochtelijke inzet. ,,U heeft geen idee wat dit voor mij betekent'', zegt hij. ,,De dankbaarheid is enorm.‘’

Na het bezoek aan restaurant Nayolie deze zomer, moesten we even denken aan streetfoodkok Supinya Jansuta en haar straattentje in Bangkok. Deze 'koningin van de kreeft-omelet' kreeg een Michelinster, werd wereldberoemd en heeft nog steeds lange wachttijden voor haar restaurantje Raan Jay Fai. Twee uur in de rij staan is daar normaal. En blij met de ongekende aandacht na de prestigieuze vermelding in de wereldberoemde restaurantgids is ze zeker niet altijd.

Nayolie is met 36 vierkante meter eveneens een kleine zaak. Op het eerste oog niet heel bijzonder, ingeklemd tussen de worstverkopende Hema en de neogotische dorpskerk op een klein plein in Voorschoten. Er staan een paar tafeltjes, er is een klein kruidentuintje op een tussendak en een groot beeld van boeddha dwingt binnen respect af. Het idee achter Nayolie is dat van de bekende izakaya, huiskamerrestaurants waar de Japanner even ontspant na een drukke werkdag met een goed glas vers bier en lekker eten. Ongedwongen dus.

Volledig scherm
Kelvin Lin kan zijn geluk niet op. Het restaurant is te vinden aan het Kerkplein in Voorschoten. © Frank jansen

Schatplichtig

Het pollepeleffect is inmiddels al vele jaren een bekend fenomeen. Wie wint kan rekenen op veel extra gasten op de stoep en op regionale- en landelijke belangstelling, terwijl Nayolie juist ook voor dat ongedwongen karakter gaat. Het is niet anders. We zijn schatplichtig. Zijn Aziatische bistronomiegerechten met Thaise, Maleisische en Japanse invloeden, de combinatie van ingrediënten, de kooktechnieken die hij toepast uit de Oosterse keuken, zijn zo smaakvol, opwindend en briljant, dat hij met ruime voorsprong zegeviert in dit pollepelseizoen en ook wij ontroerd raakten tijdens het proeven van enkele van zijn meesterlijke creaties.

Voor wie het niet meekreeg, een voorbeeld van een van de gerechten die we aten: Tom Yam Bonito Confit, ingemaakte vis waarbij Kelvin Lin de Thaise soep naar een andere dimensie brengt door de bouillon langzaam te reduceren tot een dikke saus waaraan hij eiwitten toevoegt. In de luchtigheid die dan ontstaat proef je de diepe smaken. Een oogstrelend kruidentuintje er bovenop geeft accenten mee van frisheid en zoete basilicum. Of neem een van zijn desserts: geroosterde en karamel gelakte macadamianoten, op crunch van tonkaboontjes, gemalen Kopu Luwak-koffie die neigt naar chocolade, en smaken van vanille, kokos en zachte olijfolie. Aan een saus wordt zomaar twee of drie dagen gewerkt. Er zit vele honderden uren aan arbeid in het bedenken en maken van zijn signatuurgerechten. En dan is het ook nog heel betaalbaar, met prijzen (maatje tussengerecht) van gemiddeld 13,50 euro per gerechtje.

,,Ik ben compleet overdonderd en ontzettend blij met het winnen van deze competitie'', reageert Lin. ,,Ik kan niet uitdrukken hóe blij. Ik sta samen met mijn moeder Xiao Lin in de keuken en we werken heel erg hard. Ik begin al om vijf uur 's morgens in de productiekeuken en ik werk alle dagen.''

Volledig scherm
© Frank jansen

Smulpapen

De weg naar het heden in Voorschoten was lang, na een niet al te gelukkige jeugd in een klein dorp bij Groningen, waar hij als enige kleurling opgroeide. Op zijn 14de vertrok hij naar Azië en Lin leefde acht jaar in Japan. ,,Ik mocht daar leren bij gerenommeerde zaken en ben blij dat ik in mijzelf ben blijven geloven.''

Met het opzetten van, aanvankelijk, een lunchroom in Voorschoten, besloot hij lekker rustig onder de radar te gaan koken, met wat catering op locatie en private-dining. ,,Gewoon fijn voor de smulpapen uit de omgeving koken'', zegt hij geamuseerd, niet wetende dat het zo snel een vlucht zou nemen.

,,Ik heb er erg veel plezier in en ben heel erg trots'', vervolgt Lin. ,,En ja ach, soms word ik nog wel eens gevraagd, ook de laatste dagen weer, waarom ik geen sushi maak of nasi heb. Soms trek ik mij dat aan. Niet doen, zeggen mensen om me heen. Je neemt het te persoonlijk. Maar wie bij mij eet op die 36 vierkante meter, kan persoonlijk niet dichter bij mij komen.''

Praktisch
Adres: Kerkplein 5, Voorschoten, tel. 071-5613918
Internetnayolie.nl
Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 22.00 uur.
Prijzen: gerechten vanaf 9 euro, desert vanaf 8 euro, huiswijnen 4,75 euro, sake vanaf 7 euro, vers bier vanaf 4,95 euro. 

Eindstand

Nayolie, Voorschoten 8,5
Zheng, Den Haag 8,1
Vincenzo’s Osteria, Den Haag
Callao, Den Haag 8,0
Portfolio, Den Haag
De Kade, Den Haag
Saravanaa Bhavan, Den Haag

Dit hebben wij gegeten bij Nayolie

Volledig scherm
Ravioli, Nayolie, Voorschoten © Lengkeek Ellen
Volledig scherm
Tom yam bonito, Nayolie, Voorschoten © Lengkeek Ellen
Volledig scherm
Tonijn met knofloobloemetjes en vinaigrette van kouseband, Nayolie, Voorschoten © Lengkeek Ellen
Volledig scherm
Geitenhangopijs met jasmijn, Nayolie Voorschoten © Lengkeek Ellen
Volledig scherm
Dessert Macadamia-noten, koffie en olijfolie, Nayolie, Voorschoten © Lengkeek Ellen

Recensies teruglezen in de rubriek De Gouden Pollepel? Dat kan hier!

Elke ochtend het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Den HaagDelftWestland of Zoetermeer!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag