Volledig scherm
PREMIUM
Eigenaar Jan Pieter Weijerman en medewerkster Natasje Zutphen van De Alphense Burgemeester. © Frank de Roo

Restaurantervaring De Alphense Burgemeester: calorierijk en ‘iets met hoeden’

Gouden PollepelDe Alphense Burgemeester Van de eerste vrouwelijke Alphense burgemeester is in deze brasserie nog geen spoor te bekennen. Wel gebeuren er dingen met hoge hoeden. Bij het dessert doen we een poging de calorieschade te beperken.

Bediening

Helaas is het geen weer voor het grote en fraaie terras aan de Oude Rijn. De bediening is vriendelijk en vrolijk en op een aangename manier joviaal. We krijgen een plek toegewezen, maar mogen zonder problemen verkassen naar een niet ingedekte tafel die ons beter bevalt. De kelner snelt ons achterna met bestek, servet en een aansteker voor het sfeerlichtje. Hij vult later op de avond spontaan de twee inmiddels lege glazen kraanwater aan. Gastvrijheid, ook in details, is belangrijk bij een restaurantervaring.

De inrichting van de brasserie sluit aan bij de naam. In de ruiten van de serre zijn portretten te herkennen van burgermeesters van lang geleden. Verder een wandvullende foto van het oude raadhuis. Aan de geluiddemping is aandacht besteed door de bevestiging van zacht materiaal onder de tafels en op het leger witte plafondlampen.

Een muur is bedekt met tientallen hoge hoeden, die kennelijk met burgervaders geassocieerd worden. Een hoofddeksel van de huidige bekleder van het ambt, Liesbeth Spies, ontbreekt vooralsnog. Een oudere man aan de belendende tafel vindt het een goed idee als een ongeveer tienjarige jongen uit zijn gezelschap poseert met een hoge hoed op het hoofd. De knaap laat zich coulant lachend fotograferen.

Een deel van de gerechten behoort tot het menu van drie gangen. Er is keus uit alle zeven salades, zes voor-, zes hoofd- en vijf nagerechten. Wijk je af dan betaal je voor drie gangen de behoorlijk hogere prijs van de losse spijzen die in ongeveer dezelfde aantallen op de kaart prijken. Een van ons bestelt het menu van €29,95, de ander is in totaal €43,50 kwijt. Sympathiek is wel dat onder de titel Burgemeesters Budget twee vriendelijke geprijsde hoofdgerechten staan, beide voor €8,75.

Tot het keuzemenu behoort het voorgerecht van gerookte makreel met komkommer, appel, broccoli in tempura en citrusdressing. De vis en de komkommer zijn verwerkt tot een soort tartaar in een ruime portie. De frisse appel en de warme groente in het gefrituurde beslag passen er goed bij.