Volledig scherm
PREMIUM
Teamleden van BituNed uit Bodegraven schuiven aan bij Bij Ons in Gouda voor het kerstdiner van de zaak. © Peter Franken

Sikke-pit doet het goed met filo-lasagne

gouden pollepelBij Ons Het restaurant is gevestigd in een sfeervolle culinaire steeg, hartje historisch Gouda. De bediening loopt zich deze drukke doordeweekse avond trap op, trap af, de benen uit het achterwerk. Het duo van hert blijkt een heerlijk winters gerecht.

Volledig scherm

Bij Ons is deze woensdagavond tot op de laatste plaats bezet. De mensen in de bediening hebben het er druk mee. Dat komt ook doordat de eetruimten, met twee niveaus, op de eerste verdieping zijn en de keuken op de begane grond is. Veel traplopen is hun lot.

Gevolg is dat de serveerders, hoewel vakbekwaam en vriendelijk, een enigszins gehaaste indruk maken. Als ze uitserveren en je een vraag hebt of een wijntje wil bestellen, moet je snel zijn, anders zijn ze alweer onderweg naar de volgende tafel.

Het restaurant ligt in de schaduw van de Sint-Janskerk - met 123 meter de langste kerk van Nederland - in een culinaire steeg. Ernaast zit Jeffs Bistro. Aan de overkant is eetcafé Vidocq gevestigd.

De bediening brengt een amuse in de vorm van tartaar van verse tonijn met Japanse mayonaise op een crostini. À la carte biedt Bij Ons een redelijk ruime keuze van acht voor-, negen hoofd- en zeven nagerechten. Verder is er van dinsdag tot en met donderdag het midweekmenu van drie gangen voor € 32,50 met keuze uit vijf voorafjes, vier hoofdschotels en alle desserts.

Van het voordelige midweekmenu kiezen we de vegetarische proeverij geitenkaas, die bestaat uit macarons, krokante lasagne met overjarige geitenkaas en een geslaagde crème brûlée van geitenkaas. De pistachemacarons doen het goed met hun romige, lichtzoete kaasvulling. Hetzelfde geldt voor de lasagne van filodeeg met de oude pittige ‘Sikkepit’ van de kaasmakerij Klaver uit het Noord-Hollandse Winkel.

In samenwerking met indebuurt Gouda