Volledig scherm
PREMIUM
Pollepel rubriek.De Vegetarische Slager.Hoofdfoto.Medewerkster Rosa met Yakitori Chiq'n, dit zijn vegetarische kipstuckjes van de houtskoolgrill.(Den Haag 21-02-19) Foto:Frank Jansen © Frank Jansen

Zelfs hardcore carnivoor gaat hier ‘om’

Gouden PollepelDe Vleesch Lobby. Terwijl de klimaatspijbelaars van het Malieveld zijn teruggekeerd naar school, duurt een paar straten verderop de strijd voor een beter milieu voort. Op het bord. Met mes en vork. 

Beoordeling

Voorgerecht 8
Hoofdgerecht 7,5
Nagerecht 8
Bediening 8,5
Sfeer 7,5
Prijs-kwaliteit(telt dubbel)7,5

Eindscore 7,9

Vlakbij het protestveld wordt de klimaatmars verder gedicteerd door mes en vork bij De Vleesch Lobby, het restaurant van de Vegetarische Slager. Opgezet door de bio-akkerbouwer Jaap Korteweg, die na de uitbraak van varkenspest vegetariër werd en met Niko Koffeman (Partij voor de Dieren) besloot om vleesvervangers te gaan maken. De rest is geschiedenis. De Vegetarische Slager werd een wereldhit. We zijn fan. Niet alleen omdat je met deze producten snelle en ook lekkere gerechten kunt maken, maar uiteraard ook omdat hiermee het milieu minder wordt belast. Denk aan minder water en minder landgebruik. Over de footprint van vleesvervangers valt een boom op te zetten, maar dat gaan we hier niet doen.

We gaan aan tafel in een volle zaak waar niet alleen strijdbare Greta Thunberg-types aanwezig zijn. Het publiek is divers; oud, jong en hip. In de zaak een vleessnijmachine als blikvanger, tegelwerk, een grote wandspiegel en roodgeblokte theedoeken als servetten. In no tempo brengen serveersters kraanwater, frisse biologische pinot blanc en nemen we de menukaart door. Er is erwtensoep met ‘roockworst’, gado gado, gnocchi bolognese, hotdogs en kipschnitzel. Veel gerechten verwijzen naar vlees om de carnivoor met vega-angst over de streep te trekken. Vier gerechten volstaan volgens de serveerster voor twee personen. Ik vind dat aan de zuinige kant.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag