Volledig scherm
Chase Carey van de Formula One Group. © ANP

Carey: Zee van oranje is uniek

De Formule 1 komt om drie redenen terug naar Nederland: de historie van het circuit van Zandvoort, het grote enthousiasme bij de Nederlandse fans van Max Verstappen en het feit dat het circuit in de duinen een uniek karakter heeft. Die opsomming gaf Chase Carey, de Amerikaanse directeur van Formula One Management (FOM), bij de bekendmaking van het nieuws.

,,Zandvoort heeft een geweldige geschiedenis, de beroemdste helden uit de Formule 1 hebben hier gereden. Bovendien merken we de passie en opwinding bij de Nederlanders voor onze sport. Ik zie vaak die 'zee van oranje' op de circuits voor Max Verstappen, dat is prachtig om te zien en ook uniek. En Zandvoort is een unieke plek, we willen in Europa een race op een iconisch circuit", aldus Carey.

Quote

Vanaf het begin zeiden we dat we wilden racen op nieuwe locaties.

Chase Carey

Carey benadrukte dat de Formule 1 tegenwoordig meer is dan alleen een autorace. "Sport is entertainment, dus we maken er een evenement van met een verscheidenheid aan activiteiten voor alle leeftijden. Deze plek heeft zijn eigen identiteit en dat is precies wat we zoeken. Ik sliep vannacht in Amsterdam, hier vlakbij, en dat is ook al zo'n bijzondere stad."

FOM is een akkoord voor drie jaar overeengekomen met Zandvoort. ,,Ik zou zeggen tenminste drie jaar. We gaan in principe relaties aan voor de lange termijn", aldus Carey, die verwacht dat de Dutch Grand Prix over ongeveer één jaar zal plaatshebben. "De wedstrijdkalender voor 2020 is nog niet vastgesteld, maar ik denk dat we Zandvoort plannen rond deze tijd van het jaar.”

Volledig scherm
© ANP

Zandvoort past volgens de Amerikaan precies in de visie van Liberty Media, het concern dat enkele jaren geleden het eigendom van de Formule 1 overnam van de Brit Bernie Ecclestone. ,,Vanaf het begin zeiden we dat we wilden racen op nieuwe locaties, terwijl we tegelijkertijd de historische wortels van de sport in Europa wilden respecteren. Volgend seizoen houden we daarom een ​​gloednieuwe straatrace in de Vietnamese hoofdstad Hanoi én keren we terug naar Zandvoort, na een afwezigheid van 35 jaar. Dat circuit heeft bijgedragen aan de populariteit van de sport over de hele wereld.”